KAN MAN FORTSÄTTA TRÄNA NÄR MAN HAR ONT?

augusti 23, 2022

 

Smärta från någon del av kroppen är i de allra flesta fall en signal man behöver lyssna på och ta som en varning om att något inte riktigt är som det skall.

Men, om det rör sig om överbelastningsbesvär, kan man många gånger fortsätta med sin idrott/motionsform trots att man har ont genom att MODIFIERA SIN BELASTNINGSNIVÅ

 

 

HUR GÖR MAN DET?

1. JUSTERA TRÄNINGSBELASTNINGEN UNDER VECKAN

Se över din träningsplanering. Hur kan du minska träningsdosen?

Antal pass, längden på passen, intensiteten i passen och hur lång återhämtningstiden mellan dem är.

2. VÄLJ UNDERLAG

Hårt underlag som asfalt, klippor, hårda golv ställer högre krav på leden och muskel-/senfäste. Precis som val av en hårdare sko.

Mjuk terräng ställer högre krav på musklerna.

3. SMÄRTHANTERINGSMODELLEN

Det finns en skala som heter VAS-skalan och är graderad från 0-10

0 = ingen smärta

10 = värsta tänkbara smärtan

Säker nivå med smärta under och efter träning = 0-2

Acceptabel nivå för smärta under och efter träning = >2-5

VAS-skalan kan man använda sig av när man känner smärta i fot, knä, höft till exempel för att avgöra när det är dags att bryta och när man kan fortsätta sin träning trots att det gör ont.

Upp till 5 på skalan under och efter träning är OK. Men till dagen efter skall smärtan gått över. Annars har man tränat med för hög belastning. Backa då till den nivån du var på innan som fungerade.

4. SPRID UT BELASTNINGEN

När man landar i samband med att man går/springer/kör fotboll/padel uppstår en belastning av att man bromsar upp kroppen. Den fördelas mellan fot, vrist, vad, knä, höft, bål osv. Den största delen av belastningen skall fångas upp av fot och vad.

Har man en stel stortå/fotled kommer vadmuskeln och knät få ta upp större belastning. Har man ett ofunktionellt knä kommer höften belastas mer.

Man kan justera sin landningsteknik och minska belastningen genom att under löpning få in foten mer under kroppen. Under padel/tennis/fotboll genom att ha mer svikt i landningen dvs. landa mjukare med böjning i både vrist, knä och höft.

Genom att ta något fler steg/minut (högre stegfrekvens) kan man också minska belastningen under löpning.

TA KONTAKT MED FYSIO

För att komma tillrätta med orsaken till besvären, se till att ta kontakt med fysio och gör en noggrann undersökning https://www.elitrehab.com/bokning/

 

Lycka till!

Elitrehabteamet