Skadeförebyggande träning hos Solvikingarna

december 4, 2012

Med siktet inställt på att lära ut skadeförebyggande träning besökte Marie och Wenche Solvikingarnas löparklubb torsdag kväll. Klubben räknar sig som en av Sveriges mest aktiva löparklubbar med 450 medlemmar och runt 200 som fullföljer Göteborgsvarvet varje år. Deltagandet var stort även denna kväll med 70 anmälda.

Löpning handlar om uthållighet och mängdträning är därför avgörande för prestationen. Men, det är också det som gör att överbelastningsskador och inte akuta skador är vanligast inom löpning. Har man exempelvis en tendens att tappa in fotvalvet när man belastar foten (valgus) är det ingen kraftigt ökad risk för skador om man promenerar 20 min fram och tillbaka till jobbet varje dag. Löptränar man däremot flera mil i veckan ökar det risken för både benhinneinflammation och hälsenebesvär.

Marie pratade om flera olika faktorer som kan öka risken för skador och hur man kan testa och träna kroppen för att på bästa sätt undvika överbelastning och skador. Vill du själv läsa mer om detta finns boken ”träning som funkar” nu till julpris (se mer under julklappserbjudande).

Stort tack till Solvikingarna för en rolig och inspirerande kväll!