Elitrehab på Hjärntillskott med Rasmus ”The goldmine effect”Ankarsen – Hur uppstår talang?

mars 21, 2013

Rasmus Ankersen, författare till boken ”The goldmine effect” och coach till den professionella fotbollsspelaren Simon Kjaer, berättar om sin resa resa jorden runt där han undersökt hur det kommer sig att flera idottstalanger kommer från en och samma plats. Som i OS i Peking där 4 OS-guldmedaljörer kom från en liten stad i Etiopien med 30 000 invånare. Alla OS-guldmedaljörer någonsin på 3000 meter hinder kommer från en och samma stam i Kenya. Över 35 av damernas 100 bästa golfare kommer från Sydkorea. 25 av världens 100 bästa kvinnliga tennisspelare kommer från Ryssland.

– Vad är det som gör att en person blir talangfull och framgångsrik i sitt område?

  • “What you see is not always what you get”

Det är inte alltid säkert att den som framstår som bäst kommer vara den som håller i längden. En person som springer 100 m på 10.2 sekunder är kanske den som just nu verkar vara den bästa jämfört med den som springer samma sträcka på 10.6 sek. MEN, den som springer på 10.6 kanske har tränat själv, utan coach, utan direkt feed-back och lagkamrater. Så, för att bedöma om en person har potential eller inte måste man se till personens hela situation och bakgrund.

Rasmus berättar om Asafa Powel. Han var en sådan idrottare. Det var ingen som trodde på hans förmåga då han från början inte sprang särskilt fort. Men med rätt miljö och rätt coach, Stephen Frances, som också är tränare till Usain Bolt, har han nu satt flera världsrekord i sprint.

I Sverige kan vi ta fotbollen som exempel. Här finner man att mer än 60% av alla duktiga fotbollsspelare är födda januari-juni. Hur kommer det sig? Jo, man utvecklas förmodligen tidigare än sina lagkamrater och står därför ut mer under en begränsad period. Då väljer man att satsa på dessa och missar kanske dem som utvecklas senare men säkerligen har samma förmåga att bli bra fotbollsspelare trots att de är födda på fel sida av året.

  • Never underrate caracter – vad vill du och vad är du beredd att göra för det?

Rasmus berättar om när han skulle besöka träningsanläggningen för världens bästa sprinters på Jamaica. När taxin stannade bredvid en ruffig gräsplan var han helt övertygad om att han hamnat fel. Han letade efter en typiskt röd löparbana med perfekta linjer och moderna tidtagarur. Det fanns inte här. Varför har då Stephen Frances, tränare för Jamaicas och världens bästa sprinters valt att träna under dessa omständigheter? Han menar att talanger utvecklas inte bättre för att man har lyx och komfort runt sig. I en miljö som denna ser man tydligare vem som verkligen VILL och vad man är beredd att göra för det.

Här kan vi i Sverige ta Gunde Svan som tydligt exempel, som tränade när alla andra tyckte vädret var för dåligt och som valde att se dåliga förhållanden som en utmaning. Något som gjorde honom till en ordentlig talang och tog honom till upprepade medaljvinster.

  • Träning gör skillnad mellan medioker och talang

Rasmus pratar vidare om en forskare han träffat för intervju, Anders Ericsson, från Florida State University . Denne man menar att det inte finns något sådant som medfödd talang. Med undantag från längd och kroppsstorlek som kan påverka prestationsförmågan i vissa idrotter finns det ingen del av kroppen eller hjärnan som har kunnat påvisas hindra en person från att utvecklas till en talang . Det som däremot helt klart påverkar utvecklingen är s.k ”deliberate practice” dvs. att man övar på det man vill bli bra på med fokus och engagemang, kontinuerlig utvärdering och experimentering, alltid med strävan att nå längre än vad som redan uppnåtts.

I en studie prof. Ericsson gjorde av musiker, olika framgångsrika inom sitt område, hittande han två saker som skiljde dem åt

1) tid för träning – de som var riktigt bra hade lagt väldigt mycket mer tid på att träna, ca 2,5 h varje dag under 10 års tid dvs. totalt 10 000 timmar.

2) vila – efter lunch hade personerna med mer framgång vilat sig för att efteråt kunna träna med extra bra fokus

Vad kan då stimulera en person till frivillig och engagerad träning 2.5 timma varje dag? Här spelar naturligtvis personens omgivande miljö en stor roll. Tvingas man springa till skolan varje dag blir löpträningen ett naturligt inslag i vardagen. Här har vi Haile Gebrselassie som bra exempel, en av världens genom tiderna bästa långdistanslöpare, som tog sig till skolan genom att springa och där armrörelsen för att hålla undan skolväskan under löpningen fortfarande sitter kvar i hans löpteknik.

Fotbollsspelarna i Brasilien som leker och dansar fram sin fotboll är ytterligare exempel på naturlig träning med troligen flera års oorganiserad, men utvecklande fotbollsträning efter skoltid. Och sist men inte minst skidåkarna från Tärnaby som inte hade någonting annat att göra på fritiden än att just åka skidor…

Så, för att bli en talang inom ditt område behöver du befinna dig i rätt omgivande miljö, ha personer runt ikring dig som tror på dig, ger dig feed-back och utmanar dig. Därtill behöver du brinna för det du gör för att motiverat och hängivet träna varje dag, år ut och år in tills du avverkat 10 000 träningstimmar. Och därtill regelbundet vila för att kunna höja prestationsförmågan.

Lycka till från oss på Elitrehab-tematet!

Tack Bestseller och Rasmus Ankarsen för en inspirerande föreläsning.

Titta på intressanta videoklipp från Rasmus presentationer: www.thegoldmineeffect.com