Är det farligt att äta ägg?

mars 28, 2013

Våren första högtid är här. Äntligen påsk med dignande buffébord, smakrika anrättningar och en väldans massa ägg. Hur är det då med äggets påverkan på kroppen? Vi ställde frågan till Livsmedelsverket:

Svar:

Ägg innehåller ganska mycket kolesterol. Äter man många ägg per dag under längre tid kan kolesterolnivåerna i blodet påverkas i viss mån.

I allmänhet kan de flesta äta ett ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt. Anledningen är att friska människor har en kontrollmekanism som gör att kroppens egen produktion av kolesterol minskar när man äter mat som innehåller kolesterol.

För personer som har höga kolesterolvärden är det viktigare att äta mindre mättat fett än att minska på äggkonsumtionen.

Men, ägget har många fördelar också. Med ägg får vi i oss protein och gulan ger ett riktigt vitamintillskott, främst av vitaminerna A, E, D och folat – och en dos nyttiga mineraler som järn och selen.

  • Vitamin A – behövs för att syn, hud och slemhinnor ska fungera normalt.
  • Vitamin E – är en naturlig antioxidant som skyddar blodkretsloppet mot förkalkningar och blodproppar
  • Vitamin D reglerar kalkbalansen i skelett och tänder och är jätteviktigt för immunförsvaret. Vitamin D är ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av och vissa grupper kan därför behöva tillskott

Med andra ord är ägget ett riktigt bra livsmedel så länge man intar det med måtta. Och det är ju inte påsk varje dag som tur är.

Vi hoppas att du med denna information känner dig tryggare vid påskbordet och önskar dig en riktigt härlig helg.

GLAD PÅSK!