Elitrehab föreläser på Carlanderska – ”Träning som funkar”

april 6, 2013

Denna veckan har Elitrehab pratat för personalen på Carlanderska sjukhuset om ”Träning som funkar”. De fick några tips på vägen:

1. Gör träningen individuell och personligt målanpassad

Om man har ett personligt program där man vet vilket syfte varje övning har och vilket mål träningen skall fylla är det lättare att motivera sig. Alla har vi olika syften med att vi tränar och den som skall springa vårruset kan inte ha samma träningsupplägg som den som skall bli en smidigare golfare, det säger ju säg självt. Tyvärr är det inte alltid lika självklart vid planering av kompletterande träning som till exempel styrka och rörlighet. Då blir inte heller resultaten i idrotten/motionsformen de som man önskar och risken är att man tappar motivationen.

Träningsprogrammet bör också följa en stegring. Då blir det sällan tråkigt och man får bättre chans att utmana sig och utvecklas i varje träningspass.

2. Träna alla kroppens funktioner – stärk upp din svaga länk

Om man exempelvis är stel i sina leder och har stram muskulatur Valgus Kneekommer detta påverka utförandet och prestationsutvecklingen i flera styrkeövningar. Man kommer inte komma ner ordentligt i en knäböj eller fälla tillräckligt långt fram med överkroppen i ett marklyft. Det kan också öka risken för att man skadar sig. En stel fotled kan till exempel bidra till att man vrider ut foten och tappar in knät då man landar efter ett upphopp vilket ökar risken för en ledbandskada i knäleden. Därför är det viktigt att ta reda på vad just du behöver förbättra för att kroppen skall funka optimalt och du skall få ut maximalt av din träning.

3. Gör träningen effektiv och lättilgänglig

Den träningen som blir av är den som är bäst. Bygg inte så stora hinder i vägen för att kunna träna utan se att också 20 minuter är bra. Tänk på att det ofta är intensiteten i det du gör som avgör om du blir bättre eller inte. Gör en styrekcirkel på en kvart, hoppa upp på bänkar, gör utfallssteg och armhävningar medan barnen är på lekplatsen eller komplettera lunchen med en promenad och några sköna rörlighetsövningar.

Lycka till!