Skall barn styrketräna? Diskussion mellan Michail Tonkonogi, Leif Swärd och Magnus Samuelsson

april 26, 2013

Idrottsmedicinskt Vårmöte i Jönköping – Elitrehab var där och tog del av det senaste rönen inom idrottsforskningen. En av dagens  frågeställningar var om barn skall få ägna sig åt styrketräning, en hett och intressant ämne.

– Jag började träna bänkpress i tvättstugan ihop med brorsan, berättar Magnus. Han var 13 och jag 16. Vi tränade för att vi tyckte det var fantastiskt roligt. – Det är grunden tror jag till att något skall bli hållbart och långsiktigt, att man tycker det är väldigt roligt. Visst har jag skadat mig genom åren men det har oftast berott på att jag tagit felaktiga beslut som att träna när man egentligen känner att man borde vila.

Efter ett inlägg i GP från Leif Swärd om att barn skall ta det försiktigt med att belasta sig för mycket, bland annat genom styrketräning mötte Michail Tonkonogi upp, styrketräningens ledamot och språkrör, för att belysa styrketräningens positiva sidor. Tonkonogi  anser att styrketräning är en av de mest skonsamma träningsformerna som alla bör syssla med, gammal som ung, genom hela livet. Mötet var upplagt för het diskussion men då de båda forskarna insåg att de menade samma sak men på olika sätt mynnade debatten snarare ut i en konsensus om att vi bör hjälpas åt att förändra synsättet på styrketräning i media och bland tränare.

Barn och ungdomar bör träna och belasta såväl skelett som muskler men på ett sätt som varken är ensidigt eller innebär extrem överbelastning. Detta kan innebära skivstångslyft på gymet eller benkrävande grodhopp på en fotbollsplan men det viktigaste är att man belastar sig med bra teknik och i varierande rörelsemoment.  Med andra ord är inte styrketräning alltid lika med att lyfta hantlar på gymet. Styrketräning handlar snarare om att belasta musklerna med mer än de är vana vid så att det måste anpassa sig och bli starkare/större. Metoderna kan varieras.

 Rösterna gick sedan engagerat om hur barn och ungdom tränar idag med 3-4 pass fotboll på skolan/vecka och på det 4 kvällsträningar och ibland flera matcher. -Det är denna typ av belastning som vi är rädda för under uppväxten, menar Leif. Den innebär ensidiga rörelser och nöter på samma områden vid varje tillfälle. Det är då vi kan få skadlig påverkan på tillväxten som i framtiden visar sig som t.e.x. inklämning/CAM-pålagring i höften och smärta i ryggen. 

Elitrehab anser:  Barn bör stimuleras i sitt naturliga rörelsesätt. Tittar man på små barn håller dom sällan på med något ensidigt eller länge; dom hoppar, rullar sig, springer, lyfter och kastar om vartannat. Hade vi fortsatt röra oss på det sättet hade vi haft helt andra förutsättningar för en allsidig, stark och hållbar kropp.  

Elitrehab rekommenderar: Träna kroppen i allsidiga träningspass exempelvis upplagt som en cirkel som innehåller moment för styrka, rörlighet, kondition, balans, spänst och stabilitet. Övningarna kan anpassas efter ålder,  idrott och säsong.