Nu laddar vi om – från löpning till cykel

maj 28, 2013

På självaste nationaldagen 6e juni är det dags. Årets Nationaldagslopp samlar cyklister som skall ta sig från Kvibergs kaserner runt Partille, Landvetter, Jonsered och tillbaka igen. Distansen på 100 km sägs vara Sveriges tuffaste motionslopp och en perfekt uppladdning för Vätternrundan. Men man kan också cykla 60 km genom Härskogen eller familjerundan på 25 km med korvgrillning utmed Aspen. Någonting för alla…

Elitrehab kommer att finnas på plats som sponsor och ge råd om träning och skador. Tillgång till massage finns för ömmande vader efter loppet.

Vi har följt träningsuppladdningen på nära håll med alla våra Göteborgsvarvslöpare. Nu är det dags att ställa om till cykeln. Naturligtvis har detta skett parallellt med löpningsträningen. Men, till en av våra idrottare som både cyklar och löptränar ville vi ställa några frågor. Skiljer sig träning och uppladdning inför en halvmara jämfört med att nöta flera mil på cykelsadeln? Nicklas Östling har precis deltagit i Göteborgsvarvet och var en av de som svettades i förra årets Nationaldagslopp. Elitrehab frågade:

1. Laddar du på olika sätt inför en cykeltävling jämfört med om du skall springa?Ganska lik uppladdning. Tränar dock lite mer nära inpå med cykling eftersom det inte sliter lika mycket som löpning. Dock inte så hög intensitet sista veckan utan mer lite lagom långa pass mellan 3-7 mil för att hålla igång benen. Sedan äter jag mycket närmare inpå ett cykel-lopp för att slippa äta så mycket under själva loppet. Något som inte funkar på löpning där man vill ha minst 2 timmar utan mat innan start. Är det över 20 grader eller långa lopp som Marathon/Vätternrundan så fyller jag på med Resorb eller annan liknande produkt innan som innehåller salt/magnesium mm. Detta för att undvika kramp.

2. Vad är den största fysiska utmaningen i cykling jämfört med löpning?AV1C0322
Det är ofta längre tid man håller på i cykel. Ungefär dubbla tiden, ibland 3-dubbla. Och det går mycket ryckigare. Kan gå lugnt i 1 timma då man kan äta o ladda för att sedan ligga på gränsen till mjölksyra o kramp i nästa. I löpning kör man ofta i sitt eget tempo (i alla fall på min nivå) medans i cykel måste man anpassa farten efter en grupp/klunga. Ibland väljer man en för snabb klunga och får släppa för att vänta in nästa gäng. Så mycket mer taktik i cykel. Man kan vara ca 15% sämre i cykel men ligga o lurpassa långt bak i klungan för att sista milen köra för fullt och vinna. Sedan måste man få i sig mycket mer energi i cykel och inte bara i vätskeform. Så att lära sig äta under ett lopp var en stor utmaning i början och är det ibland fortfarande. Har man glömt fylla på med energi kan det vara det avgörande sista 2-3 milen…

3. Hur tränar du för att kroppen skall funka för både löpning och cykel?
Styrketräning: Lite mer hopp o tåhävningar för att stärka vrister/vader för löpning. Annars både bål, höft, mage, axlar, ben för båda sporterna. Kör oftast träningen i perioder lite mer intensivt för den ena sporten så det blir aldrig jämn fördelning av träningen. Omställning från löpning till cykel är lite lättare än tvärtom men det går annars väldigt bra att kombinera sporterna. Men det är bra med perioder då man fokuserar mest på en sport framförallt sista månaden innan tävling.

* Nicklas kompletteringstränar också på Elitrehabs cirkelpass för bålstabilitet, rörlighet, spänst och motorisk kontroll.

I nästa inlägg frågar vi sjukgymnasten Wenche Norén om skador och träning inom cykelsport.