Jordgubbstårta och champagne eller russin och sportdryck?

juni 6, 2013

Ja, det beror ju lite på hur man väljer att fira nationaldagen. För dem som skall göra en bra tid på Nationaldagsloppet är det nog bra att välja det senare alternativet.

Du har tidigare fått uppladdningstips inför löpningstävlingar från oss i samråd med dietist Kajsa Asp. Vi frågade henne om det är något som skiljer en uppladdning åt när man istället ska cykla…

Skall man äta annorlunda vid en cykeltävling jämfört med en löpartävling?
Jag tycker man i stort sett kan ladda på samma sätt. Det som skiljer sig däremot är att man under en cykeltävling har större möjligheter att äta under själva loppet, så ladda gärna upp med bars, russin, nötter och annat som är enkelt att ta med och som ger bra med energi utan att ta mycket plats i magen.

Vad förordar du att man dricker?
Cykellopp pågår ofta under många timmar och man förlorar mycket vätska och salter –  fartvinden kan vara förädisk på det sättet att man svettas mer än man själv märker. Främst av den anledningen rekommenderar jag sportdrycken. Inte minst om det blir en varm dag. Salterna gör att man tar upp vätskan snabbare och ersätter det man förlorar när man svettas.

Tidigare i vår blogg-serie om upptakten inför Nationaldagsloppet pratade vi med Nicklas Östling, löpare och cyklist om träning och att ställa om kroppen mellan olika träningsformer. På sina cykelpass använder Nicklas sig av en hemmagjord sportdryck för att få i sig det kroppen behöver utan onödiga tillsatser och smakkämnen.

Recept – Nicklas hemmagjorda sportdryck

1 liter vatten
0,5 dl druvsocker
1 krm salt, gärna mineralsalt
1 msk färskpressad citron eller apelsin

Lycka till och en riktigt skön nationaldag önskar vi på Elitrehab-teamet!!!