Elitrehab, Qualisys och Solvikingarna – en spännande kväll med löpteknik!

juni 26, 2013

Marcus Morin från Solvikingarna intar löpbandet, full med små ”ploppar” som skall läsa av kroppens rörelser under löpningen. Med full koncentration och bibehållen värdighet, trots ”plopp-mössa” river Marcus av löpanalysen med bravur inför en entusiastisk publik.

Efter fika och sammanställning av kurvor följer diskussion kring resultaten. Många åsikter finns alltid kring hur den optimala löptekniken skall se ut.Peter Fröberg från Västsvenska Idrottsförbundet har jobbat många år med att utveckla löpteknik hos idrottare och ger sin bild hur en bra löpare springer
– Det gäller att ha balans i kroppen, mellan till exempel fram och baksida och kunna bära upp kroppen med en god hållning. Sedan måste man sträva efter att hitta det som känns naturligt…även om det kan kännas onaturligt i början.

Marcus har tidigare gjort en funktionsscreening på Elitrehab. Det som är spännande att se ikväll är hur tydligt funktionsnedsättningarna från screeningen, även om de inte är många, slår igenom i löptekniken och hur dessa påverkar löpsteget prestationsmässigt. Dessa faktorer är också de som kan öka risken för skada.

Flera av deltagarna blev sugna på att själva ställa sig framför kameran och vi kommer nog att se fullt av koncentrerade löpare ute i spåret i sommar som jobbar på att göra kroppen lång, arbeta med armarna samlat intill kroppen, hålla bålen stabil….och få det att kännas så naturligt som möjligt.

Vi på Elitrehab tackar Qualisys och alla engagerade deltagare för en trevlig kväll!’

Vill du också göra en löpanalys?
Kontakta Qualisys direkt http://www.qualisys.com/runninganalysis/ eller info@elitrehab.com