Träning, fett och energidryck

april 2, 2014

I mars månads tidskrifter Fysioterapi och IdrottsMedicin hittade vi intressanta inslag med ny forskning kring energidryck och olika fetters påverkan på kroppen.

I Fysioterapi Nr 02/2014 presenteras en ny studie från Uppsala Universitet som visar att kostens innehåll av mättat fett inte bara påverkar blodets kolesterolhalt utan är också mer fettbildande och mindre muskeluppbyggande än fleromättat fett. Fettets sort har också betydelse för var i kroppen det lagras.

I studien fick hälften av gruppen äta överskottskalorier från fleromättat fett (solrosolja) medan resten fick sitt överskottsintag från mättat fett (palmolja). I övrigt innehöll båda gruppernas kost lika mycket socker, kolhydrater, fett och protein.

Båda grupperna visade en likvärdig viktuppgång men för dem som överkonsumerade mättat fett kunde man se en större fettinlagring i levern och buken jämfört med dem som åt fleromättat fett. Dessutom blev en totala mängden kroppsfett större och ökningen av muskelmassa tre gånger lägre efter mättat fett jämfört med fleromättat fett.

Vidare läser vi i Idrottsmedicin Nr 1/14 om en studie av energidryck där 15 personer som fastat under åtta timmar fick dricka en energidryck innehållande koffein alternativt en smakmatchad pacebo-variant. Personerna fick cykla 30 minuter med submaximal belastning, därefter 10 min med 80% av andningströskel (AT) och slutligen 100% så länge de orkade.

Forskarna fann inte att grupperna skiljde sig signifikant varken beträffande upplevd ansträngning eller maxpuls under cyklingen. Man kunde heller inte se någon skillnad i hur länge personerna orkade cykla innan de var helt utmattade. Det enda man såg var att de som fått energidrycken hade en förhöjd vilopuls innan cyklingen och en förhöjd andningshastighet under träning.

Den dryck som testades var ”Monster energy drink” med en koffeinhalt på 320 mg/liter. Det är den vanligaste halten i energidrycker och motsvarar ungefär hälften av halten i vanligt bryggkaffe.

Vill du piggna till innan träning kan du med andra ord lika gärna ta en kopp kaffe. Och vill ha i dig rätt fett efter träning är middag med pastasallad, valnötter/solrosfrön och lax inte så tokigt.

AT= Förklaring av andningströskel.
Så länge vi jobbar aerobt har hjärtat kapacitet att syresätta de arbetande musklerna och  andningen är relativt lätt. När arbetet övergår att bli anaerobt dvs utan syre blir andningen plötsligt djup och mycket kraftfull. Denna punkt kallas för andningströskel.

Sid 1_Sv Idrottsmedicin nr 1 2014    omslag_webb_2-14_fysioterapi

Källor
1. Rosqvist et al ”Overfeeding polyunsaturated and saturated fat causes distinct effects on liver and visceral fat accumulation for humans” Diabetes doi:10.2337/db13-1622 1939-372X.

2. Nelson MT et al. Cardiovascular and ride time to exhaustion effects of an energy drink. J int Soc Sports Nutr. 2014, Jan 22:11(1)2.