Markus Torgeby – rakt in i våra hjärtan.

september 4, 2015

Idag har Elitrehab kick-off. Vi är på Bestsellers event Hjärntillskott och lyssnar på Markus Torgeby…Löparen som valde att flytta till de Jämtländska skogarna och leva ett spartanskt ensamliv i en kåta under fyra års tid.

Framför cirka 700 kavajprydda konferensdeltagre står Markus, avspänd, barfota och berättar om sitt liv. Och det känns någonstans som att han nått lite längre än oss andra och har en erfarenhet som ger ett lugn i att bara vara som man är just då.

Markus berättar om hur hans mamma blev sjuk i MS när han var 10 år och hur löpningen kom in i livet som en tillflykt som något som var bra och bara härligt. Han berättar om hur han snabbt blev bättre på att springa men att tränaren hela tiden ville mer. Markus tränade hårdare, längre och oftare, det blev mindre sömn och aldrig någon som sa att flingor och sockerdricka inte var bästa återhämtningsmaten när man bygger upp kroppen. Benen blev tyngre och lusten att springa mindre och då var det dags att formtoppa med en träningsresa till Österrike . Att springa snabbt i nedförsbacke för att öka i snabbhet ställer stora krav på kroppen och det var där Markus kropp sa stopp, fotvalvet brast och sjönk ihop och det gick inte att springa mer. Tränaren tyckte att det bara var att bita ihop och fortsätta men då valde Markus att bryta helt och åka hem. Där köper han en tältduk på Blocket och flyttar upp till Jämtland – för att komma ikapp livet och lusten till löpningen.

Även om Markus historia är unik så känner vi igen scenariot. Vi träffar flera idrottare varje vecka där balansen mellan hård träning och återhämtning inte är i balans. Kroppen är sliten, man har känningar och återkommande överbelastningsbesvär men istället för att vila och låta kroppen komma ikapp så tränar man fler pass och hårdare pass i hopp om att kroppen ska svara, kännas snabbare, mer pigg. För att behålla energin i idrotten och kärleken till sin träning måste alla pusselbitarna finnas; träning av varierad sort och utmaning, återhämtning i form av sömn, bra mat, massage och lugn och ro mentalt. Men vi vet alla hur svårt det är att få ihop med jobb, familj, social samvaro och resten som kommer med det dagliga ekorrhjulet. Därför är det viktigt att inte bara planera sin träning utan också sin återhämtning om man vill ligga på topp och hålla långsiktigt – annars finns risken att det brister. Och vem vill tappa lusten till det bästa vi vet eller skada sig så man , ve och fasa, måste gå på sjukgymnastik istället för att hänga med träningskompisarna? Nej, se till att se över din vardag – ge dig själv utrymme för reparation och påfyllnad och gör som Markus, stanna upp i livet en liten stund och reflektera för att hinna ikapp. Kanske är det just det som behövs….

Vill du läsa Markus bok ”Löparens hjärta” kan du ta en sväng förbi Elitrehabs väntrum eller spana in vår Facebooksida för att vinna ett signerat exemplar.

Vill du läsa mer om Markus eller beställa hans bok http://www.markustorgeby.se/loparens-hjarta/

IMG_7604