ElitRehab på utbildning med Zlatans sjukgymnast!

november 19, 2012

Elitrehab på utveckling med Zlatans sjukgymnast Richard Dahan

Förra veckan var Marie Larsson, en av våra sjukgymnaster på kurs i Stockholm för att höra Richard Dahans tankar om skador i ljumsken och dess rehabilitering. En spännande dag med mycket skratt, träning och diskussioner kring CAM-lesioner.

LjumskmuskulaturSmärta i ljumsken är en vanlig diagnos hos fotbollsspelare, dubbelt så vanligt hos män som hos kvinnor. Besvären kan exempelvis komma från muskler i bålen eller låret, från höftleden, ett bråck, prostatan eller ländryggen.

1/3 av alla ljumskskador i herrallsvenskan är återfallsskador dvs. man har återgått till fotbollen innan man egentligen är helt färdigrehabiliterad. Det man bör tänka på för att förebygga besvär från ljumsken är:

  1. Se till att rörligheten i höften är lika bra på båda sidor. Många skador sker i ytterlägen. Har man sämre rörlighet kommer man oftare att befinna sig i ett ytterläge.
  2. Bålen är benens plattform att utveckla kraft ifrån. Träna därför bålstabilitet för att kunna hålla bålen stabil när benen drar och skall utveckla kraft eller accelerera.
  3. MarieFör att få en optimal belastning på höften är det viktigt att man kan stabilisera höft, knä och fot i linje utan att tappa ut höften ut åt sidan och knät in mot mitten när man landar eller står på ett ben (se bild).
  4. Se till att ha styrkebalans mellan de muskler som för benet utåt sidan (abduktorer) och dem som drar benet in mot mitten (adduktorer). Mindre styrka i adduktorerna ökar risken för skada.
  5. Var noggrann med att du kan prestera 100% på träningen 1-3 veckor innan du är med på match för att vara säker på att inte återgå för tidigt efter skada.