Har du för bråttom…?

november 7, 2020

När vi tränar anpassar sig kroppens vävnader efter belastningen vi utsätter den för. Om vi tränar tillräckligt hårt och följer upp med tillräcklig återhämtning kommer svaret på träningen bli en successivt starkare kropp. Musklerna, senorna, brosket och skelettet blir starkare och håller bättre.

Olika strukturer tar olika lång tid på sig att bygga upp sig. Musklerna svarar fort med att bli starkare. Det tar bara några veckor innan man kan ta i mer. Sedan tar det längre tid innan själva muskelmassan påverkas. Senorna och brosket kräver mer tid för anpassning. Senan kan till exempel ta upp till ett år innan den blir fullt återhämtad efter skada.

När man börjar löpträna kan man efter de första passen känna en ökad stumhet i vaderna. Men det brukar gå över efter några gånger. Kör man löpning flera gånger i veckan, utan tillräcklig vila, som det kan vara i början när man vill komma igång fort, kan det bli så att senan som tar längre tid på sig att bli stark än musklerna överbelastas och ”bryts ned” istället för att bli starkare och byggas upp för varje gång man springer.

Samma sak är det om man är under pågående rehabilitering av hälsenebesvär. Man vill så gärna springa som vanligt. Och det tar så lång tid att bli hel igen. Efter tre månader brukar tålamodet att hålla sig tillbaka ta slut och risken är stor att man ger sig ut på sitt långa härliga löppass och bakslaget kommer som ett brev på posten. Senan är inte redo och blir överbelastad igen.

Ta med dig under din rehabilitering och träning:

  • Löpning belastar senan med 12x kroppsvikten
  • Senan behöver 3 dygn för att återhämta sig helt efter tuff träning
  • Senan kan ta upp till ett år innan den är helt återställd

Bilder och fakta kommer från föreläsningen vi hade hos oss för ett tag sedan med Annelie Brorsson, fysioterapeut som forskar på hälsenebesvär på Göteborgs Universitet. Tack Annelie!