Elitrehab på konferens med sjukgymnast Shirley Sahrman från USA

april 15, 2013

En av dom kanske mest citerade sjukgymnasterna världen över, Shirley Sahrman, med näst intill idolstatus bland tränare och sjukgymnaster och ett unikt sätt att bedöma funktionsförmåga var huvudpersonen på den idrottsmedicinska/OMT konferensen som i helgen anordnades i Stockholm. Vi var där och tog del av hennes kompetens.

Dr Sahrman pratade engagerat om vikten av att hitta rätt rörelsemönster i det man gör i sin vardag;

– Det är det du gör varje dag, år ut och år in som ger efterverkningar i din kropp och som påverkar hur den kan röra sig och vilka begränsningar som blir. Där kan man bara titta på tennisspelarna som får en sned rygg och en kraftigare muskulatur på ena sidan av kroppen.

– Kroppen är smart. Den hittar alltid den lättaste och minst energikrävande vägen till sitt mål. Om man t.ex. skall böja på knäna som i övningen knäböj men är stel i sina fotleder som efter en fotledsstukning kommer man inte kunna komma särskilt djupt i rörelsen. Fotleden tar stopp. Men genom att rotera foten utåt löser kroppen situationen och gör det möjligt att komma djupare. Det är inget vi behöver tänka ut, det sker automatiskt. Resultatet blir dock att knät vrids inåt och att belastningen hamnar på insidan av foten vilket ger en ökad risk för smärta och skada i exempelvis knät om du gör det tillräckligt ofta eller med tung belastning.

Specifikt för helgens konferens var smärttillstånd i höft och rygg. Dessa två leder är funktionellt nära förbundna och påverkar varandra både i fråga om funktion och smärta. När man tar ut rörelser i höften t.e_MG_0975x lyfter upp knät mot bröstet eller sträcker ut benet i ett längdåkningsskär kommer detta få efterverkningar i ryggen såvida man inte med sina bålmuskler klarar att stabilisera och hålla kvar ryggen i ett stabilt läge. Om vi tar en sådan rörelse som att plocka upp någonting från golvet eller övningen ”marklyft” som vi tränar på gymet så är det många som kommer upp till stående genom att ”lyfta upp ryggen”. Många fortsätter ocskå rörelsen och översträcker bakåt. Chansen är då stor att man efter många lyft eller om man gör ett tungt lyft får ordentligt ont i ryggen. För en skonsam och effektiv rörelse är det viktigt att inkludera höften och låta kraften komma från sätesmuskulaturen. Man tänker att man driver fram höften istället för att lyft upp ryggen. Då sprids belastningen ut på ett större område, hela den stora och kraftfulla sätesmuskulaturen, istället för ett litet och känsligt område i ländryggen.

Shirley Sahrman statement:

– Använd bra rörelsemönster i vardagen

Genom att upprepa ett felaktigt rörelsemönster flera gånger varje dag skapar vi själva våra besvär med ont i ryggen eller kanske stela höfter.

Träna i dagliga livet.

Genom att bli medveten om sina rörelser kan man träna i situationer där man verkligen behöver sin kapacitet. För många innebär det bålmuskelträning att bara stå rakt upp och ned med bra hållning.

Fundera på:

– Hur länge klarar du att sitta med en bra hållning framför datorn?

– Hur gör du när du skall ta upp någonting från golvet? Böjer du på benen eller fäller du överkroppen framåt? Hur tar du dig upp igen? Använder du ryggen eller rumpan?