Om viljan att kunna flyga som en fågel…

oktober 26, 2013

Torsdag förmiddag bjöd Bestseller med Hjärntillskott Elitrehab på inspiration i temat ”utnyttja din förmåga”.
Vi fick bland lyssna på Karina Hollekim som redan som liten hade önskan att lära sig att flyga. Hennes småskolelärare sa dock till henne att hålla sig på jorden och skaffa mer realistiska mål –Människor kan inte flyga! Som vuxen tog hon steget in i världen som sk. BASE-jumper och blev också en av världens bästa friåkare på skidor. Hon turnerade runt i världen och hoppade ut från de högsta byggnaderna, åkte nedför några av de brantaste bergen och blev den första kvinnan att utföra ett BASE-jump på skidor Hon verkligen levde sin dröm.
Drömmen tog tyvärr slut då hon i ett hopp där linorna trasslade in sig och fallskärmen inte löste ut, landade mot en sten i 120 km/h. Resultatet blev över 20 frakturer i bäcken och ben och ett besked från doktorn att hon aldrig skulle kunna gå igen. Det är klart att det känns som att livet nästan tar slut när man inte längre får lov att göra det man verkligen vill. Alla vännerna, allt man tidigare kanske pratat om, det som hela tillvaron kretsat kring finns inte längre.

I vardagen som sjukgymnast inom idrotten är detta tyvärr ett scenario som möter oss alldeles för ofta. Inte att man landat på en sten i 120 km/h men att man råkat ut för en skada som sätter hela livet och allt man brinner för i gungning. Vi träffar dagligen personer som älskar att träna hårt, känna hur hela kroppen brinner av utmattning, mjölksyra och endorfiner och som helt plötsligt skall tända till på att göra 20×2 reps med ett gult gummiband. Eller få lov att träna kondition 20 minuter med en våtväst.

Karina Hollekim berättar om hur hon under 4 års rehabilitering kämpade sig tillbaka till att kunna gå igen, hur varje dag var en kamp med inställningen till träningen och hur hon hela tiden satte upp små mål och successivt flyttade sin förmåga och sin gräns för vad hon kunde framåt. Hon är idag tillbaka på benen, tillbaka i skidbacken högt uppe i bergen med en stor erfarenhet med sig om att målet att lära sig att gå inte skiljer sig särskilt mycket ifrån målet att kunna flyga…Det handlar väldigt mycket om inställning.

karina-hollekim-02

Ta del av och inspireras….
href=”http://fora.tv/2013/08/21/Karina_Hollekim_20_Seconds_of_Joy”>http://fora.tv/2013/08/21/Karina_Hollekim_20_Seconds_of_Joy