På väg mot satsning – Ironman 2017

november 11, 2016

Om man vill något extra med sin säsong 2017 är det av betydande vikt med en medveten träning. Just nu finns tid och utrymme att satsa på att ge kroppen de bästa förutsättningarna för att längre fram i säsongen kunna öka belastningen på kroppen och köra tung styrketräning och långa uthållighetspass med en kropp som håller för det. En kropp som kan gå och träna istället för att hålla på med rehab av överbelastningsskador. Det gör den inte om man har en bristande länk någonstans; ett knä som sviktar eller en ländrygg utan kontroll. Därför är vi glada när vi i veckan fick besök av Andreas och Hampus från SalmingRunLAB för att köra funktionsscreening som uppstart på sin väg mot Ironman 2017. Det börjar nu – vägen mot målet.

andreas-1 Andreas har tidigare knäskador i bagaget och Hampus en strulande högersida. Dom är starka och vältränade båda två men en Ironman kräver mer och att kroppen också klarar att prestera när den är trött.andreas-3
Vi kör igång och tittar på rörlighet, låter dom få utmana sin styrka, spänst och balans, hoppa, landa, lyfta och hålla ut. Och vi tittar på hur kroppen klarar att kontrollera knät
under landning och bålen under en uthållighetstest för core. Dom får visa vad dom går för! Och vi hittar dom där små sakerna som med specifika prickskjutande övningar kan göra att kroppen kan lyfta till nästa nivå eller förhindra att man får överbelastningsbesvär när träningsdosen ökar.

Andreas har som många andra triatleter en höft där slutsträckningen behöver förbättras och rörligheten i bröstryggen bli bättre. Han har en ökad risk för en sittande löpning och att höftböjarna tar slut under längre lopp. Andreas får två övningar med sig att jobba vidare påmusslan

Musslan 10x/sida varje dag för ökad
rörlighet i bröstryggen

hampus-4

 

Stående knälyft 60 sek där man tränar på att sträcka
upp i höften på ståbenet samtidigt som vi lyfter motsatta benet

 

hampus-8
Hos Hampus hittade vi en nedsatt kontroll över höger sida som gör att han i varje löpsteg
droppar in med knät mot mittlinjen. Detta ökar bland annat risken
ör att dra på sig ett löparknä när man börjar öka distansen i löpningen. För att förebygga detta får Hampus träna på att aktivera sätet på utsidan av höften och hitta knäts position under landning

Liten knäböj med stöd – här trycker vi motsatt knä mot väggen för att aktivera sätet på ståbenet och lära den att koppla på när knät böjer sig (INSTRUKTIONFILM:.img_0447)

Vi kommer följa upp både Andreas och Hampus hela vägen mot målet. Nästa steg blir att se hur dom lyckats hitta rätt på sina muskler och att stegra till övningar där vi skapar uthållighet och kraft i muskler som gör skilnnad. Kämpa på nu killar! Det är dom små kvalitéerna som gör det!