Styrketräning gör livet längre…

Vi har tidigare beskrivit effekten av styrketräning för att förebygga skada och öka prestationsförmågan hos idrottare och motionärer. Där finns det ett tydligt vetenskapligt stöd med flera välgjorda studier. 

För några veckor sedan publicerades en ny japansk studie i tidskriften British Journal of Sports Medicine där man visat att man med regelbunden styrketräning också kan minska risken för att dö i förtid. 

Studien är en systematisk  review och meta-analys av kohort studier innehållande 16 olika studier från åren 2012-2020 av personer 18 och 97 år från bland annat från USA, England och Australien. 

Studien visade en 10-20% minskad risk att dö i förtid av hjärt- och kärlsjukdom, diabetes och cancer om man tränade 30-60 min styrketräning/vecka. Effekten av en högre dos styrketräning var oklar. 

Risken för diabetes minskade med 17%. Risken minskade skarpt upp till 60 min styrketräning/vecka följt av en gradvis minskad effekt därefter. Här spelar muskelmassans betydelse för ämnesomsättning in varför en ökad/bibehållen muskelmassa minskar risken för utvecklingen av diabetes.

Om man kombinerade styrketräningen med konditionsträning (jämfört med ingen träning alls) minskade risken ytterligare för att dö i förtid. 

Författarna avslutar artikeln med att poängtera att det behövs större undersökningar för att utreda effekten av högre träningsdoser än 30-60 min/vecka på risken av att dö i förtid. 

LITTERATUR: Momma H, et alBr J Sports Med 2022;0:1–10. doi:10.1136/bjsports-2021-105061 

ElitRehab kommenterar – regelbunden träning är den bästa medicinen för kroppen på så många sätt. Se till att avsätta tid för effektiv och varierad träning i din vardag.

Elitrehab på Skatås motionscentral!

Vi presenterar stolt en nyhet vi velat dela länge! Nu hittar du oss inte bara i Fysikens fina lokaler mitt i city och vid Mossens härliga idrottsplats. 

Nu får du som tränar och har klubbstuga i Skatås ännu närmre till en snabb bedömning av din skada eller besvär.

Från 1 februari finns Elitrehab på Skatås motionscentral med Leg fysioterapeut Mikael Gottberg

Vi tackar Göteborgs stad för förtroendet och ser fram mot ett spännande samarbete. 

Kom och hälsa på oss! Utsikten från benpressen rakt ut i naturen är fantastisk!

Boka tid via vår websida!

www.elitrehab.com/bokning/

Är stretching lösningen?

Om man får en stel muskel är oftast första tanken – jag måste stretcha!

Måste man det? Är det lösningen på ”stel/spänd”muskulatur?

När vi träffar någon som har besvär med spänd, ömmande muskulatur gör vi alltid en noggrann undersökning och lyssnar på bakgrunden med hur mycket man tränat, på vilket sätt, med vilken utrustning osv. På så sätt kommer vi fram till vad som troligast orsakar spänningen och hur vi skall komma till rätta med den – det är inte alltid genom stretching.

Det finns många olika orsaker till att en muskel kan kännas stel/spänd.

1. ”Too much too soon” –  man går ut och springer en längre sträcka, fortare än man brukar, i ett par skor med en drop man inte är van vid. Då kommer garanterat musklerna reagera efteråt eftersom man belastat dem med mer än vad man brukar. Då kan det vara skönt att stretcha och göra någon cirkulationsträning för att öka genomblödningen och påskynda återhämtningen.

2. Retad nerv – om en nerv utsätts för mer tryck/drag än den skall kan effekten bli att man får en ökad spänning i muskulaturen. Om man då stretchar kan det kortvarigt kännas bättre men man får ingen effekt långsiktigt. Ibland kan det till och med bli värre med ökad spänning och ömhet av stretching. Här bör man istället leta efter vad som irriterar nerven och sedan komplettera med lämplig övning som kan öka nervens mobilitet.

3. ”Rätt muskel på rätt plats” – Olika muskler i kroppen är tänkta för olika saker. En del skall fungera mer stabiliserande, andra är till för att skapa kraft och fart. Vissa muskler (tex sätesmusklen) är tänkta att ta huvudansvaret för en rörelse (sträcka på benet) och andra muskler, (Hamstrings och rygg) skall hjälpa till.

Om rekryteringen med ”rätt muskel på rätt plats” inte funkar kan hjälpmusklerna gå in och ta över huvudmusklens arbete. De är inte tänkta för uppgiften på samma sätt och blir då överbelastade, ömmande, spända. Här hjälper det inte heller med stretching. Här måste man istället arbeta med att koppla på rätt muskel och få in den i rörelsekedjan igen.

Vet du varför dina muskler känns spända och ömmande? Om inte, kom in till oss så hjälper vi dig ta reda på det och hur du skall bli av med det.

Boka tid via vår hemsida, maila oss (info@elitrehab.com) eller ring Fysikens reception (031-106950, 031-106950) !

Välkommen!

Vila är väldigt sällan lösningen på det som gör ont

De flesta typer av besvär blir inte bättre av att bara vila. När det rör sig om skador som inte är orsakade av en olycka som tex att man stukat foten, ådragit sig en korsbandsskada från en skidolycka eller nyckelbensfraktur från cykelvurpa, utan det rör sig om sådana skador som vi kallar för överbelastningsbesvär, behöver man se över vad det är som lett till överbelastningen.

Vad är det som fått bägaren att rinna över?

Det kan vara att man suttit många timmar i en inte helt optimal position och arbetat och fått ont i axlarna. Då behöver man få hjälp att släppa på muskelspänningen, att anpassa sin arbetsställning och kanske få tips på pausrörelser man kan göra när det blir långa arbetspass. Det kan också vara att man stegrat löpträningen för fort, kanske att man köpt nya skor eller börjat med ett nytt löpsteg som man behöver vänja kroppen successivt vid. Då kan man behöva hjälp och feedback på om man kanske behöver träna upp något som saknas för att kunna springa som man vill eller bara få struktur på löpdistansen och hur man skall stegra upp mot sitt mål. Många gånger träffar vi personer som har haft återkommande besvär under flera års tid. Man har den där ryggen eller den där foten som återkommer när man kanske som till sommaren börjar leva mer aktivt eller träna mer intensivt.

Det är jättebra att ta tag i och gå till botten med sina besvär och få hjälp med en anpassad form av träning och ett träningsprogram som kan hjälpa till att stärka upp det i kroppen som inte håller för belastning. Det är i nio fall av tio vägen tillbaka till att kunna göra det man vill utan att ha ont. Vila gör i nästan alla fall att kroppen hamnar i ett sämre utgångsläge både beträffande kondition och hållfastheten på vävnaderna. Där vill vi inte vara.

Nedräkningen mot sommaren har börjat….mitt i ösregnet och kylan. Ta tag i dina besvär nu innan allt det där kommer som du vill göra!

www.elitrehab.com

Johan och Charlie hittar du på Kaserntorget. Sara, Jakob, Mikael, Madeleine, Wenche och Marie på Gibraltargatan.

Välkommen till oss!

Att ta reda på sanningen bakom en löpares skador…

Fin forskning från Göteborgs Universitet avhandlades idag i Jonathan Jungmalms disputation ”Running-related injuries among recreational runners – How many, who and why?”

Han har gjort en fantastiskt arbete tillsammans med medarbetare där man samlat in data prospektivt från löpare 2016-2018. Man har följt deras träning och registrerat eventuella skador.  

224 löpare mellan 18-55 år deltog i studien. Alla deltagare från Göteborgsvarvet.

Löparna undersöktes beträffande rörlighet, flexibilitet, triggerpunkter, löpstil och styrka. De registrerade sedan träning och skador under ett år.

Skadincidensen låg på mellan 36-54% med 27% av skadorna i knät och 25% i hälsena och vadmuskel.

Löpare som haft en tidigare skada, som varit läkt mer än 6 månader var nästan dubbelt så benägna att drabbas av en ny löprelaterad skada jämfört med löpare utan tidigare skada.

Löpare med svaga höftabduktorer (muskler på utsidan av höften) i relation till höftadduktorer (muskler i ljumsken/insida lår) drabbades av fler skador.

Löpare med relativt sen timing av maximal pronation drabbades av fler skador (bromsar inte in fotens pronationsrörelse i tid under landningsfasen).

Man kunde inte se något samband mellan löprelaterade skador och nedsatt ledrörlighet, nedsatt eller överdriven muskelflexibilitet eller smärtsamma triggerpunkter.

Man kunde inte se några orsakssamband mellan förändring i träningsbelastning och skador.

Elitrehab kommenterar

Från kliniken vet vi att det är många faktorer som påverkar om man får en skada eller inte och att faktorerna inte bara påverkar var och en för sig utan också inbördes på varandra. Det är därför en utmaning att komma fram till entydiga slutsatser med forskning som utgår från ett sådant sammanhang. Det lättaste hade varit att välja ut någon enstaka faktor att titta på för att ge en stark konsensus. Men om man skulle göra det och påvisa ett fint resultat av en sådan undersökning skulle det inte ge en rättvisande bild eftersom man plockat ur en enstaka parameter ur sitt sammanhang.

SÅ, grattis Jonathan till ett grundligt och väl genomfört forskningsprojekt med väldigt fina intentioner och resultat. Vi tar till oss dina slutsatser och fortsätter jakten på hemligheten bakom den skadade löparen…

Vad är viktigt för dig när du söker hjälp hos en fysioterapeut/sjukgymnast?

För oss är det viktigt att:

– leverera en hög kompetens och att vara uppdaterade på senaste vetenskap och behandlingsstrategier

– titta på hela kroppen vid undersökning och inte bara den faktiska skadan. En nedsatt funktion på ett ställe kan ge överbelastningsbesvär på ett annat.

– titta på hela livssituationen för att kunna bedöma vad som lett fram till skadan, om det inte är ett olycksfall. Tränar du för ensidigt eller med en felaktig teknik? Har du en arbetsställning som överbelastar eller för mycket stress/för lite återhämtning som gör att kroppen reagerar?

– inte bara ge ut ett träningsprogram för den faktiska skadan utan också ge tips på en anpassad övrig träning så att du i så stor utsträckning som möjligt kan bibehålla kroppens övriga fysiska status med kondition mm

– inte bara ge ut ett träningsprogram och sedan säga ”tack och hej” utan följa rehabiliteringen och läkningen av din skada så långt som vi anser det vara möjligt att nå. Vi uppgraderar ditt träningsprogram regelbundet i takt med att du utvecklas och utvärderar aktuellt status med tester för att se hur du ligger till i din rehabiliteringsprocess.

– ha nära dialog med andra inblandade; coacher, tränare, läkare, naprapater mm

– skapa ett positivt klimat för din rehabilitering

______________________________________________________________________________

Hos oss finns 8 fysioterapeuter

Vi har två mottagningar; Fysiken Kaserntorget och Fysiken Gibraltargatan.

Ett besök hos oss kostar 100:- och är frikortsgrundande

Du kan läsa mer om oss på www.elitrehab.com

Ett besök bokar du på vår websida, via telefon 031-106950/30 eller info@elitrehab.com

Vi arbetar just nu med munskydd och visir och följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer för Covid. Vill du inte besöka oss på plats kan du boka ett videomöte.

Se till att ta hand om din kropp – Varmt välkommen till oss!

Veckans utmaning – att försöka må så bra som möjligt!

När du jobbar hemifrån

Vi har fått i de mest märkliga arbetsplatsbeskrivningarna till oss när vi frågar hur det ser ut där hemma, där man sitter åtta timmar om dagen och trummar på tangentbordet. Det är stående arbetspositioner framför skrivbord uppbyggt med skokartonger och det är nedhasade laptopställningar i soffan. Vi lägger ingen värdering i detta ;o) ;o)

MEN det är viktigt att variera ställning. Byt ofta, få igång cirkulationen i kroppen ofta genom att röra på dig och se till att få in styrketräningen av rygg och axlar så orkar du hålla uppe kroppen både bättre och längre utan att det gör ont.

När du väljer att träna hemma

Om du kör din styrketräning hemma just nu är det viktigt att hålla den uppe så hög nivå som möjligt för att den skall ha en uppbyggande effekt. Styrketräning där du orkar fler än 12 reps är inte den typ av styrketräning du behöver som idrottare eller högt satsande motionär. Du behöver utmana med högre belastning.

Om du inte har en massa utrustning hemma får du jobba med det du har:

– Tyngdkraften – om du orkar fler än 12 armhävningar på fötterna kan du höja upp placeringen av fötterna på en liten pall eller på första trappsteget hemma så ökar belastningen i övningen.

– Hävarm – genom att göra hävarmen längre blir övningen tyngre. Gör till exempel hantellyft åt sidan med sträckta armar istället för lätt böjda och plankan på tå istället för på knä.

– Farten – om du gör en knäböj med någon lätt hantel eller viktplatta du har tillgång till hemma – gör dem som ett upphopp istället så får du mer belastning i övningen.

Vill du ha mer tips från oss? Vi hjälper dig ta hand om dina skador och din träning för att bli stark igen. Du träffar oss på vår mottagning eller via webben.

info@elitrehab.com

Gott Nytt Träningsår!

2021…Det blir ett skadefritt träningsår, eller?

Har du varit skadad under 2020? Då vet du hur det är…

– man tappar sin prestationsförmåga och träningskapacitet ganska snabbt.

– man förlorar muskelmassa, kondition och behöver träna på en lägre nivå än vad man är van vid för att inte förvärra skadan.

– man kanske inte kan hänga med sina träningsvänner och klubbkompisar på samma sätt som man vill och istället för att vara ute på cykeln i skogen eller på landsvägen sitter man på en motionscykel hos fysion med restriktion max 10 minuter på 70% av max….

Tro oss, vi vill se dig så lite som möjligt hos oss och helst bara ge korta inspel på vägen mot att du kan träna som du vill. Därför, för dig som inte redan tänkt till kring träningsår 2021 vill vi ge några tips på vägen.

3 TIPS

1. Om du har en känning, gå inte och dra på den utan kolla upp den så snabbt du kan. Kroppen signalerar inte i onödan och är den överbelastad säger den oftast ifrån.

2. Var medveten om hur kroppen blir överbelastad

– Du tränar tyngre än vad kroppen har kapacitet för – är du tillräckligt stark, rörlig, har tillräcklig balans och rörelsekontroll för det du vill göra eller ligger du hela tiden på gränsen för vad kroppen egentligen tål?

– Du har en teknik som gör att du överbelastar dig.

– Du tränar ensidigt på samma saker – det ger inte samma dynamik och potential i kroppen, inte samma allsidighet och möjlighet att klara diverse utmaningar.

– Du sover inte tillräckligt, äter för lite eller ensidigt och/eller har för otillräcklig återhämtning mellan träningspassen.

3. Var medveten om dina ”svaga länkar” och gör något åt dem!

– Vet du med dig att du är stel i baksida lår, svag i höger ben, har en svajig balans eller en svag rygg – ta tag i det. Ju högre uppsatta mål desto mer kommer dessa faktorer att hålla dig tillbaka.

3 RÅD

1. Testa din idrottsspecifika teknik och dina fysiska förutsättningar för det du vill göra, din styrka, rörlighet, core, spänst…

2. Lägg inte upp ett program själv utan se till att ha ett program som är baserat på testresultat så att du verkligen tränar på det du behöver.  

Effektiv träningstid=färre träningstimmar=mer tid för återhämtning.

3. Ta hjälp av en coach eller fysio att planera din träning och dina mål för 2021.

Börja ditt träningsår i god tid. Boka in dig och testa dig så du kan köra igång med ett bra uppbyggande träningsprogram och en hållbar löp-/cykelteknik från början.

På vår nystartade verksamhet sportslab.se hjälper vi dig med tester och träningsupplägg. På elitrehab.com får du hjälp när du är skadad.

Vi önskar dig en bra start på träningsåret 2021!

Rätt uppvärmning innan styrketräning…

Visst känner du till fördelarna man får som idrottare/motionär av att styrketräna regelbundet?

– musklerna blir mer motståndskraftiga mot skador

– sprintkapacitet och power dvs förmågan att utveckla kraft snabbt ökar

– arbetsekonomin (mindre syrgaskonsumtion på en given submaximal belastning) blir bättre

Och visst vet du att oavsett om du styrketränar för rehabilitering eller för att öka prestationsförmågan så behöver du ha ett genomtänkt upplägg för att få ut maximal effekt av styrketräningen; vilken belastning, hur många set och reps och med vilken hastighet skall du utföra dina övningar.

Men vet du hur du skall värma upp, hur du skall förbereda kroppen rätt för styrketräningen?

Systemet fungerar bättre om det är uppvärmt och förberett för det man skall göra. Men man vill ju samtidigt inte vara trött och ha gjort av med all energi på uppvärmningen utan kunna gå ”all in” där huvuddelen av träningen skall utföras.

Det som är vedertaget idag och som man ser mest av på gymmet är att man värmer upp med samma övning som man skall köra sin styrketräning med t.ex squats men med lättare belastning och flera reps än vad man gör under stjälva styrketräningsdelen. Men en ny forskningartikel Int. J. Environ. Res. Public Health 2020, 17(18), 6882 visar att man kanske skall göra annorlunda.

Studien har undersökt tre olika uppvärmningsserier som förberedelse inför bänkpress och squats. I uppvärmningen gjorde man samma övning man skulle göra under själva träningen dvs antingen squats eller bänkpress, men med lägre belastning.

Alt I – Två uppvärmningsset med sex reps. Det första på 40%, det andra på 80% av träningsbelastningen.

Alt II – Ett uppvärmningsset med sex reps på 80% av träningsbelastningen.

Alt III – Ett uppvärmningsset med sex reps på 40% av träningsbelastningen

Efter uppvärmningen utförde testpersonerna sin ordinära träning med squats eller bänkpress med den träningsbelastning de brukade ha.

För att utvärdera effekten av uppvärmningen gjorde man mätningar av:

– medelvärde på rörelsehastighet, maximal rörelsehastighet, minskning av rörelsehastighet, tiden tills man kom upp i maximal rörelsehastighet

– power

– hjärtfrkevens

– upplevd ansträngningsgrad

Lägre hjärtfrekevens, låg ansträngningsgrad, liten påverkan på rörelsehastigheten och kortare tid till att uppnå full rörelsehastighet indikerar bättre prestation precis som högre rörelsehastighet och ökad power.

RESULTAT

Bäst effekt på squats fick man av uppvärmning med ett set med sex reps på 80%.

Bäst effekt på bänkpress fick man av serien med två uppvärmningsset. Ett set med sex reps på 40% av träningsbelastningen och ett set med sex reps på 80% av träningsbelastningen.

Sämst effekt på både squats och bänkpress fick man av ett uppvärmningsset med sex reps på 40% av träningsbelastningen.

Studien drar slutsatsen att man vid tillfällen då man skall träna tung styrka och power behöver man förbereda kroppen för detta genom uppvärmning med högre belastning och färre reps.

ELITREHAB KOMMENTERAR

  • För att kunna dra slutgiltiga slutsatser kring denna typ av uppvärmning behövs det fler studier med liknande resultat.
  • Uppvärmning handlar om att förbereda kroppen på det man skall göra både fysiskt och mentalt. Vill man få ut maximalt av exempelvis squats bör man ha haft en generell uppvärmning först med kortare cykling för att få igång ledbrosket. För att lättare kunna utföra övningen med bra teknik kan man behöva lägga in dynamisk rörlighetsträning för för fotleder och bröstrygg. Och som man beskriver i forskningsartikeln, utföra själva övningen, ett set squats med sex reps på 80% av träningsbelastningen, där man får igång kroppen neuromuskulärt, känner in övningen och kan peppa mentalt för en tyngre belastning.

Om att ta sig hela vägen i mål…

Om man har ett mål, en tydlig vision om vart man vill är det så mycket enklare att göra det som krävs för att ta sig dit, eller hur? De där uppoffringarna, när man väljer träningen framför något annat. Man springer sin runda trots att det ösregnar. Man gör sitt cykelpass på trainern trots att träningsrummet i källaren har en inspirationsnivå lika med noll.

2014 startade vi Elitrehab med ett tydligt mål. Vi ville inte bara ge ut gummiband till våra patienter och säga tack och hej och lycka till med din skada. Vi vill ta våra patienter hela vägen in i mål. Förebygga skador, ta hand om skador, utbilda i träning, inspirera till rätt träning, se till att man under sin skada får chansen att komma ut bättre på andra sidan, starkare och mer redo att ställa sig på startlinjen än innan.

Under lång tid har vi haft en vision att komplettera Elitrehab med ett testcenter. Där vi kan göra det vi brinner för ännu bättre och skapa utrymme för de idrottare och motionärer vi träffar varje dag att testa sin idrottsspecifika kapacitet och se hur man ligger till i relation till de krav idrotten ställer. För att kunna lägga upp träningsprogram som blir effektiva och kommer åt de där svaga länkarna som håller prestationen tillbaka och gör att man överbelastar sig istället för att utvecklas åt rätt håll.

Nu är vi där! Trots Covid 19 och många andra spännande utmaningar på vägen. Löpbandet och Monarken, de allra bästa är på plats, MuscleLab-systemet för att mäta kraft och power och 3D-systemet för teknikanalys från Qualisys. SportsLab är ”up and running”!

Vi skulle haft en ”grand opening” med mingel, skumpa och röda mattan för alla kunder, vänner och samarbetspartners. Vi får hålla lite på den. Däremot vill vi bjuda in och välkomna er till vår live-sändning på torsdag lunch där du får möjligheten att se vårt lab och höra om vår vision. https://www.facebook.com/SportsLabSwe/posts/198029081778630

Vi vill se er på startlinjen 2021 och fortsatt framåt på tävlingar och lopp. Vi vill se er nå era mål!

Välkommen in till oss!