Inför varvet – vad gör du om du får håll?

maj 8, 2013

En ny bok på marknaden för dig som är intresserad av konditions- och uthållighetsidrott kommer nu från SISU Idrottsböcker och heter ”Kondition och uthållighet – Träning, tävling och hälsa”. Här finns teori och praktisk vägledning om saker som pulsträning och intervallträning men du får också tips om saker som t.ex. hur man undviker håll.

 

 

 

VARFÖR FÅR MAN HÅLL?

  1. Om man håller bålen i ett utsträckt läge och samtidigt utsätter den för rotationer och/eller stötar kan bukhinnan och ligament i buken irriteras. Det skulle kunna förklara varför det är mer vanligt med håll inom t.ex. löpning jämfört med cykling.
  2. Dålig hållning där man jobbar med ryggen i ett mer rundat läge skulle kunna öka risken för håll
  3. Håll drabbar oftare otränade personer

SÅ UNDVIKER DU ATT FÅ HÅLL:

  1. Det mest effektiva sättet att undvika håll verkar vara att försöka ta djupa andetag. Med en mer ”ytlig andning” hamnar diafragman i en hög position i buken vilket leder till en utsträckning och retning av bukhinnan och ligamenten som fäster på diafragman.
  2. Undvik att äta timman före tävling
  3. Undvik dryck med högt kolhydratinnehåll
  4. Värm upp kroppen successivt och noggrant

SÅ HÄR GÖR DU OM DU FÅR HÅLL:

  1. Sänk intensiteten och försök ta djupare andetag
  2. Gå långsamt och växla mellan att ha armarna över huvudet och sträcka ut buken och sjunka ihop så att buken kan slappnar av

Lycka till! Vi håller tummarna för dig!