Löpteknik – fortsatt stort intresse!

november 25, 2013

Torsdag kväll anordnade Elitrehab ihop med Qualisys och Västsvenska idrottsförbundet (VSIF) en temakväll om löpteknik. Intresset var stort och över 100 personer hade anmält sig. Elitrehab pratade om hur man genom att stärka kroppen på rätt sätt kan förebygga skador och prestera bättre. Peter Fröberg från VSIF gav många bra tips på en god löpteknik och Patrik från Qualisys gjorde en löpanalys på Fredrik Johansson,orienterare på elitnvå.

 

Sammanfattning av grundläggande faktorer för en stark och skadefri löpning

1. God rörlighet i bröstryggen – är man stel i bröstryggen låser man rotationen i överkroppen, gör det svårare att aktivera bålstabiliserande muskulatur och ta djupa andetag

2. En bra kontakt med musklerna på sidan av sätet (gluteus medius) gör att man kan stabilisera bäckenet bättre och inte blir ”hängande på höften” utan kan trycka ifrån i löpsteget. Man får därigenom en kortare landningstid. Man kan också förebygga löparknä och muskulära smärtor kring höften

3. Kontakt med och styrka i musklerna vi annars sitter på dagligen, sätesmusklerna, är viktiga för att kunna driva oss framåt och bromsa nedför. Om vi inte kan koppla på sätet (gluteus maximus) är risken att vi överbelastar baksida lår (Hamstrings), vadmuskler och ländrygg som går in och kompenserar. Med dålig aktivering av sätemuskulaturen tenderar även bäckenet att roteras framåt varvid löpningen blir lite mer framåtlutad.

4. Har vi en bra bålkontroll är mycket vunnet både vad det gäller teknik och skadeförebyggande träning. När benen drar och armarna drar i en acceleration för att ta oss framåt är det viktigt att bålens muskler kan vara en stabil grund för dessa att utvinna kraft ifrån. Kollapsar bålen när vi lyfter benet i ett steg framåt eller fälls bålen åt sidan när vi drar armen bakåt…då börjar vi göra av med onödig energi när vi springer och risken för att börja kompensera och utveckla skador är överhängande.

Om man känner att träningen inte ger resultat och man kanske har återkommande besvär från någon del av kroppen är det viktigt att inte bara börja träna hårdare för att komma vidare. Istället kanske man skall backa bandet, göra en analys av teknik och funktion, titta på hur man ligger till med kost och vila för att sedan komma tillbaka med en helt ny kapacitet till en stark och skadefri löpning.