Dobbar eller inte? Det är veckans fråga…

januari 22, 2014

Vi ställde frågan till våra löpentusiaster om man med rådande vinterunderlag väljer sina vanliga löparskor, ice-bugs eller lösa dobbar för att kunna fortsätta sin löpträning på bästa sätt och utan risk att dra på sig skador.

Anders Öhgren Solvikingarna löparklubb
– De senaste åren har jag blivit alltmer restriktiv när det gäller skor. Jag håller mig till det jag vet fungerar någorlunda väl, vilket innebär några olika Asics-modeller som har bra passform på mina fötter och mjuk sula med bra dämpning utan att bli alltför tunga.

Ståldubbade skor är nog att föredra om man nödvändigtvis vill ut på skogsstigarna när det är snö och is. Men när underlaget är sådant brukar jag hålla mig på grusade cykelbanor och använda mina vanliga skor. Om det är rejält med nyfallen snö kan jag rekommendera att leta upp en golfbana eller liknande öppet fält med jämnt underlag. Väldigt bra träning att pulsa runt i någon decimeter nysnö, och till det behöver man inga särskilda skor.

Marcus Morin – Solviningarna löparklubb
– Jag skulle vilja säga att det är väldigt individuellt. Personligen är jag extremt försiktig med alla förändringar och eftersom jag inte är van vid att springa med dobbar är jag rädd för att skada mig om jag gör det. Isdobbar ger större belastning på vaderna och det finns risk att fastna i underlaget. Jag kör därför odobbat i det allra längsta. Snö är inga som helst problem. Det enda som skulle få mig att sätta på dobbar är extrem isgata.

– Ett bra mellanting är ett par vanliga trailskor som du kan använda året om i terräng.
För övrigt anser jag att det är det större risk att ramla när du går än när du springer. I vart fall om du sätter i på framfoten.

Frida Bakkman – http://www.qualisys.com/runninganalysis
– Som underlaget är just nu anser jag inte att det behövs några speciella dobbskor. Springer man däremot i skogen i varierad terräng med inslag av is är det värt att ha en Icebug eller liknande. Har prövat Icebugs själv och tycker den fyller sin funktion väl.

Tomas Solinhttp://www.salmingrunning.com/
– För ett lättare snötäcke skulle jag välja en trailsko men en Icebug för hala skogsrundor.

Elitrehab rekommenderar
Om du byter till en trailsko eller Icebug bör du tänka på att precis som annars med en ny sko alltid springa kortare sträckor för att successivt vänja kroppen.  Tänk också på att en sko med dobbar är stummare vilket ger en högre belastning i vader, hälsenor och höfter. Har du känning sedan tidigare bör du därför vara försiktig med hur långt, länge eller snabbt du väljer att springa.

Vi önskar fortsatt sköna löprundor!