En vecka full med rörelseanalyser

september 6, 2014

På Elitrehab jobbar vi mycket med att titta på hur våra idrottare rör sig. Är det en rörelse som verkar skonsam för kroppen och som inte tar någon onödig energi eller har man på grund av obalanser i kroppen/tidigare skada lagt sig till med en kompensationsstrategi?

Man kan till exempel se att personer som stukat foten börjar att gå mer på insidan för att inte belasta i det läget där man riskerar att stuka foten igen. Fortsätter man att belasta foten på insidan i ett längre perspektiv trots att skadan är reparerad finns risken att man istället drar på sig en överbelastningsskada då man kan se ett samband mellan att belasta foten på insidan och smärta från benhinna och hälsena.

IMG_3046Idrottare som inte fokuserat på kroppshållning och bålkontroll utan mer jobbat med råstyrka för att prestera har svårare att hålla kroppen upprätt under längre prestationer som olika varianter av långlopp. Man får en mer hopsjunken position, kan inte utnyttja sina framåtdrivande muskler optimalt och tenderar att bli överbelastad och sliten i områden som får jobba mer än vad de är avsedda för t.ex baksida lår och ljumskar.

Gör man en rörelseanalys och tittar på olika funktioner i kroppen (balans, rörlighet, styrka) har man chansen att hitta ”den svaga länken” och träna upp den från grunden. Tittar man sedan på hur man rör sig i den idrotten man är aktiv i, exempelvis genom att göra en filmad löpanalys av långdistanslöparen eller filma simmaren i vattnet, kan man se om den funktion man har svarar upp för de krav idrotten ställer. Faktorer som avgör för hur man håller….hela vägen in i mål.

I nedanstående länk kan du se hur vår samarbetspartner Qualisys och Salming med Patrik och Peter gör en löpanalys på Rui Pedro Silva. En duktig långdistanslöpare från Portugal som bland annat deltagit I VM I friidrott på 10 000 m.
http://youtu.be/ddiuup1Ks-I