Vad är ”swimrun”?

juli 30, 2015

Swimrun är en relativt ny sport men med snabbt ökande deltagarantal. 2006 anordnades den första tävlingen Ö till Ö och nu till helgen går världens största swimruntävling ”Ö-loppet” av stapeln från Styrsö med 600 lag startande. Elitrehab finns på plats och hjälper till med tejpning inför start, råd om skador och akut omhändertagande. Vi har också ett lag ”Team Elitrehab” med Susanna Milikic och Karin Wessberg som står på startlinjen, duktiga tjejer med fantastisk talang.

Swimrun påminner om aquathlon men skillnaden är att man i swimrun växlar mellan att simma och springa flera distanser. I aquathlon gör man en sak i taget.
I helgens Ö-lopp kan man välja en kortare variant, Ö-loppet sprint där banan sträcker sig över 11 öar med 22 km distans varav 2 km är simning. Ö-loppet, den längre bansträckningen, är totalt 4 mil med totalt 5 km simning och går över 17 stycken öar.
Den tuffaste swimruntävlingen anses idag vara den norska Rockman med 5 km simning och 35 km löpning med 2 500 meters höjdstegring.

I swimrun tävlar man ofta i par för att öka säkerheten. Paret som tävlar får aldrig vara längre än 10 meter ifrån varandra och under simningen använder man lina mellan för att hålla ihop.21733180-origpic-ce7d5f.jpg_0_0_100_100_600_600_100 (1)
Man får lov att använda sig av olika hjälpmedel i swimrun som tex. dolme och paddlar för att ta sig fram snabbare och flyta bättre. Många tävlingar anordnas på öppet vatten med dålig sikt och vågor. Dolmen ger ökad flytkraft vilket sparar benen inför löpningen och paddlarna gör att simtagen blir kraftfullare. En vanlig regel i swimrun-tävlingar är att det som är med i start måste också tas med över mållinjen vilket innebär att den IMG_2211utrustning du använder för att förbättra kapaciteten i vattnet med måste du också springa med.
Våtdräkten är bra för att hålla värmen. Även om temperaturen går över 20-strecket blir kroppen snabbt nedkyld om man är trött och då minskar också kapaciteten. Våtdräkten ger en ökad flytkraft i vattnet men under löpningen är den både varm och trög att springa i. Många använder de specialkonstruerade våtdräkter som finns idag med mindre tyg runt höftböjare och axlar. En del väljer att klippa av våtdräkterna och komplettera med höga strumpor istället för att ha en hel dräkt. Det finns också våtdräkter med dragkedja framtill som kan vara skön att kunna knäppa upp under varmare löpdistanser.

Eftersom swimrun är en ny sport finns det just nu inga som vi känner till vetensakpliga artiklar om skador på området. Skadepanoramat man skulle kunna förvänta sig är de ordinära inom löpning och simning med skador i huvudsak från knän, underben och fötter från löpningen och axlar och rygg från simning. Om kombinationen/växlingen simning och löpning skulle kunna bidra till en ökad skaderisk och skadeincidens vet vi som sagt ej men hala klippor och kallt vatten är naturligtvis sådant som kan påverka.

Vad förväntar vi oss inför helgens tävling? Att det förhoppningsvis blir gott väder och optimala förutsättningar för våra tävlande med så lite skador som möjligt så att vi får chansen att heja fram och prata med en massa härliga människor som precis som vi älskar löpning , simning och Västkustens karga klippor och salta hav.

HEJA HEJA HEJA!!!