Elitrehab på kurs med Mark Commerford

oktober 25, 2015

På Elitrehab arbetar vi med motorisk kontroll. Det handlar om att kunna utföra rörelser eller bromsa rörelser på ett sätt som optimerar prestation och förebygger skador. Tittar man på skulderbladet så kan man träna motorisk kontroll här genom att försöka hitta de muskler som får skulderbladet att hålla sig på plats istället för att ”vinga” ut från bröstkorgen. Man tränar t.ex. på att hålla skuderbladet i en bra position och sedan utföra en kaströrelse med armen. Kan man kontrollera skulderbladet kommer kaströrelsen bli effektivare och man undviker att muskler som inte är tänkta att hålla skulderbladet på plats används för detta, överbelastas och börjar göra ont. Du har säker sett en person som skall lyfta något tungt och gör det mad axlarna vid öronen eller axlarna ihopdragna framför kroppen. Detta är exempel på när man tappar den motoriska kontrollen och istället för att skulderbladet ligger säkert och stabilt mot bröstkorgen har det dragits uppåt eller framåt . Man tappar kraft i sitt lyft och riskerar att få ont i nacken om man drar skulderbladen uppåt och i axelleden om man drar skulderbladen framåt.

En av de mest framstående personerna inom motorisk kontroll är utan tvekan Mark Commerford från Australien. Han har tillsammans med sin kollega Sara Mottram utvecklat ett helt koncept kring denna typ av träning med tester, övningar, bok och vetenskapliga artiklar. Under veckan som gått besökte Mark Helsingborg och Elitrehab var på plats. Vi har hoppat, fångat, tränat och utmanat våra kroppar på alla håll och kanter och fått med oss mycket värdefull kunskap hem…några exempel på detta är:

  • 1 Con RM – inom styrketräning pratar man mycket om 1 RM (one repetition maximum) dvs vad man maximalt kan lyfta en gång. Härifrån utgår man vid upplägg av träningsprogram för att bestämma belastning och repetitioner. Mark pratar om 1 Con RM, vad man som max kan lyfta kontrollerat en gång. För detta lyft krävs alltså att du skall kunna utföra rörelsen med så stor belastning som möjligt men med 100% teknik. Om man har med sig det när man tränar undviker man att lära kroppen felaktiga rörelsemönster.
  • Accelererar du måste du också kunna bromsa – om du som idrottare skall kunna utveckla stora krafter måste du också kunna bromsa dem. Många glömmer att träna detta och att fokusera på den delen av rörelsen i övningar man gör. Inom kastidrott säger man att inåtrotation i axeln inte är så viktigt och att den inte behöver vara så stor, det gör inget. Huvudsaken är att man har en bra utåtrotation för att komma långt bak och accellerera fart i sitt kast. Det kommer dock innebära att den accelererande delen av rörelsen inte har så lång sträcka att bromsas på och krafterna som egentligen skulle bromsas av musklerna nu hamnar på ledens strukturer istället, som ben och slemsäckar, som blir överbelastade, irriterade och smärtande. För att undvika besvär i axeln bör man därför se till att idrottare som utför accelererande axelrörelser framåt har en fullgod inåtrotation i axeln dvs minst 60 grader för att hinna bromsa.
  • Långa muskler har svårare att stabilisera – Om man sitter i ett ihopsjunken position på sin kontorsstol hela dagen innebär det att musklerna baktill i ryggen hela tiden befinner sig i ett förlängt, uttöjt läge. När man sedan ställer sig upp förväntas muskeln arbeta för att hålla ryggen upprät och då arbeta i ett läge där ursprung och fäste av muskeln är kortare än när man satt ihopsjunken. Eftersom muskeln inte är van att jobba i det här läget blir den snabbt uttröttad vilket kan upplevas som smärtande och man vill sätta sig ner och sjunka ihop igen. Därför måste man träna muskeln korta, upprepade stunder på att bli starkare/mer uthållig i att jobba i det läget där den optimala positionen för det vi vill göra ligger. Kanske hitta en bra hållning varje gång telefonen ringer och hålla kvar den 30 sekunder.

Massor av spännande saker att jobba vidare med! Vi på Elitrehab tackar Mark och Arena Fysio fö två inspirerande dagar!

Läs mer:
http://www.bokus.com/bok/9780729541671/kinetic-control/