Hur blir man en vinnare?

april 16, 2016

Elitrehab har varit på seminarie hos Bestseller som alltid erbjuder talare som utmanar och som kan appliceras för utveckling både inom idrotten och affärsvärlden. Temat var hur man blir en vinnare. För oss som arbetar med flera högpresterande idrottare vet vi att hård, genomtänkt och välplanerad träning är en del men det finns ju självklart så mycket mer att spetsa med…

Förste talare är Prof. Steve Peters som är läkare inom psykiatri och bland annat ansvarig läkare för Sky Procyckling. Han pratar om hur viktigt det är att precis som vi tränar våra kroppar så behöver vi också träna mentalt för att ha ett försprång mot våra konkurrenter . Vi måste lära oss att programmera hjärnan för framgång eftersom vårt handlande utgår ifrån vad vi i lugn och ro lärt oss att tänka. Ägna en stund varje dag åt att sätta ”rätt tankar i huvudet”. Små förändringar här kan göra stora skillnader för prestationen. Också medvetenheten om att 90% av våra känslor kommer ifrån andra människor.
Är du förberedd mentalt på dina tankar under ett lopp. Hur hanterar du motgång? Kan du vända dina tankar och peppa dig själv? Om inte kan det vara läge att börja träna. Vi får tips på boken The Chimp Paradox från Prof Peters där han presenterar sin mentala strategi med konkreta råd på hur man stärker sig själv mentalt. Intressant!
https://www.penguin.co.uk/books/1087636/the-chimp-paradox/

Efter kaffe och frukt kommer Soulaima Gourani som började sin resa som maskrosbarn, retad för att hon var annorlunda och ingen som direkt trodde på att hon skulle ta sig särskilt långt. Hon hade dock en lärare som gav henne tilltro till sig själv och gav uppstarten till vad som idag väl skulle kunna beskrivas som en framgångssaga. För att ta sig vidare i sina studier jobbade hon hårt och sparade pengar på ett vad hon kallade ”fuck-you-account”. Idag är hon rådgivare åt flera stora bolag, minstrar och till och med påven.
För henne har det alltid varit viktigt att inte stanna, inte bli lat utan hela tiden utmana och tänka annorlunda, våga sticka ut ur mängden. Hon berättar hur hon med jämna mellanrum gör just detta , utmanar sig själv för att utvecklas. Flyttar till ett nytt land, byter arbetsplats eller möblerar helt om hemma för att hålla hjärnan fräsch. För hjärnan är i Soulaimagrunden lat…precis som kroppen. Och helst vill vi umgås med personer som tänker lika, gärna med ganska så samma ursprung och som gillar att göra samma saker…Det är dom vi tenderar att hänga med…både på jobbet och på fritiden. Inte så mycket ny input av det.
Som idrottare är det lätt att år efter år hålla sig till ett och samma träningsupplägg för man vet att det funkar hyfsat bra. Eventuellt kanske man ändrar dosen. Presterar man inte bra så tränar man lite till och lite hårdare hellre än att pröva något helt annat upplägg. De sista åren kan vi dock märka att fler av våra uthållighetsidrottare vågat sig på att komplettera sin träning med att gå in i gymmet, hänga med på pass och några har börjat göra screeningar och teknikanalyser för att utvecklas och det är riktigt roligt att se. För det är ju inte bara hjärnan som blir trött av att göra samma sak om och om igen år ut och år in. Kroppen är likadan. Den behöver utmanas i alla sina dimensioner i alla plan för att det ska hända något nytt – vad prövar du för nytt säsong 2016?

Sist men verkligen inte minst inkommer Dietmar Dahmen, en man i guldig leoparkavaj och röda leopardjeans som visar bilder på Stålmannen som kommer till jorden och måste förändra sig för att överleva. Hela salongen är hyfsat skeptisk men släpper ned garden när vi fattar budskapet. För att överleva i en föränderlig värld måste både våga sticka ut men också ha förmågan att ”anpassa sig” till det som förändras runt ikring en. För oss som jobbar inom idrotten möter vi skepticismen mot förändring varje dag. Det finns en så stark tilltro till det som erfarna idrottare eller tränare i klubben förespråkar att utrymmet för innovation från någon som inte gjort någon egen atletisk topprestation är minimal. Skulle jag få för mig att säga att det bästa sättet att förebygga löparskador på är att XXX. Då får jag jobba för att sälja in det och sen tar det ungefär lika lång tid för att någon ska vilja göra det. Även om sinnelaget börjar mjukas upp…..hot och mutor kommer man långt på ;o)

Dietmar går vidare i sin presentation och pratar om Draktränaren….För er som inte sett just denna filmen handlar det om en enkel pojke som en dag hittar en drake och då blir ”DRAKTRÄNAREN”. Draken är det som får honom att bli något utöver det vanliga. Det som särskiljer honom från andra och som i det långa loppet får honom att göra saker han kanske inte hade gjort som pojken utan draken.

Fundera på vad som är din grej som lyfter dig till den framgång du vill ha. Är det kanske nya löparskor som får dig att ta dig den där extra träningskilometerna trots att det står som spön i backen. Är det en anmälningsplats till årets swimruntävling som lyfter dig till nästa nivå i träningen och gör att du utvecklas lite till. Bara du vet vad det är!

Tja….man behöver helt klart utmana både kroppen och sina tankar för fortsätta mot nya mål…Kroppen har vi full koll på så tack Bestseller för att ni denna dag bjöd på det andra! Nu ska Superman och Draktränaren vidare på nya uppdrag – TACK!