Elitrehab springer – ett lopp som gör skillnad!

mars 24, 2017

Vardagen har en tendens att rulla på med rutiner, inplanerade träningar och hela ”tvätta-städa-hämta-lämna-handla-biten”. Det är mycket i det som vi tar för givet, som bara skall funka. Att kunna sätta sig på cykeln och bara trycka skiten ur sig själv för att rensa huvudet. Eller att gå ut att springa som ”Häxan-surtant” och komma tillbaka som ”Miss Happy”. Men tänk om kroppen slutade leverera som vi vill…att den viktigaste muskeln vi har i kroppen plötsligt slutade fungera optimalt…vad skulle vi göra då?

Vi på Elitrehab brinner för träning, idrott och hälsa men vi tycker också det är viktigt att ta ställning i och lyfta fram vissa viktiga frågor. Därför kommer vi lördagen 7/4 att delta i MOD-loppet och även donera en summa pengar till denna organisation för att ta ställning för ökad kunskap kring organdonation. MOD är en ideell organisation som vi gärna vill stötta i deras arbete för alla som står på en väntelista för en transplantation i Sverige.

Vill du hänga på oss och springa? Läs mer om anmälan, organisationen och hur man tar ställning till organdonation här. NOTERA att sista anmälningsdag är 28/3.

http://merorgandonation.jetshop.se/events/mod-loppet
http://merorgandonation.jetshop.se
http://www.livsviktigt.se/Sidor/default.aspx

Vår fantastiska kollega Mia berättar historien om Oskar…..

– ”Er son har ett komplext hjärtfel” ….
In kommer ett team med läkare, sjuksköterskor och tar Oskar från oss. Det är akut. Oskar behöver hjälp för att han ska ha en chans att överleva. Allt svartnar. Den lilla kroppen som låg på mitt bröst lugnt och tryggt alldeles nyfödd för bara ett dygn sedan har ett allvarligt hjärtfel….

Oskars förlossning gick bra men några timmar efteråt märktes det att Oskar andades häftigt, man såg i hans ögon att han inte mådde bra. Vid läkarundersökningen efterföljande dag hördes ett blåsljud på hans hjärta. Ultraljud gjordes och en resa som vi aldrig hade trott att vi skulle få vara med om tog sin början. Livet förändrades drastiskt. Den känslomässiga berg- och dalbana som där och då tog fart går inte att beskriva i ord.

PÅ sin femte levnadsdag opererades Oskar för allvarlig aortastenos. Men efter att veckorna gick blev Oskar sämre. Han levde nu med grav hjärtsvikt. Ungefär 4 månader gammal insåg läkarna att det inte fanns något mer operativt de kunde göra för Oskar. Transplantation var hans enda utväg. En transplantationsutredning startades och Oskar kom upp på listan för transplantation under hösten. Han var då drygt 7 månader månader gammal. Dessvärre fortsatte Oskar hela tiden att försämras
och var nu för dålig för att klara en transplantation. Lungtrycken var för höga. Han ströks från listan.

Våra duktiga kirurger tog ett beslut att operera in ett hjälphjärta för att Oskar skulle ha en chans att kunna ta emot ett nytt hjärta. Operation
en lyckades! Efter en månad såg man att lungtrycken sänkts och Oskar kom upp på transplantationslistan
igen.

Efter 9 ½ månad med ett hjälphjärta kom den största gåvan av de alla – ett nytt hjärta. En ny chans till livet. 6 veckor efter transplantationen fick vi komma hem, för första gången på 11 månader.

Idag är Oskar 8 år, han går i första klass och spelar handboll. Han är en av de mest positiva och levnadsglada människor vi känner. Oskar
njuter av livet och ser lösningar i allt.

Maria Tvede