Har du hört talas om koffeintuggummi?

december 7, 2018

…Inte? Då är det på tiden…

Det är i tidningen Idrott och Kunskap Nr 5 2018 som vi läser en inlaga av nutritionist Vilma Litens. Hon skriver om koffeintuggummi som tidigare använts mycket av militären men nu även är på väg in i idrottsvärlden.

Koffein kan öka både den aeroba och anaeroba prestationsförmågan. Den största fördelen hittar vi i uthållighetsidrotter där koffeinet har som bäst effekt när energiförråden är tömda och man är väldigt trött. Då kan koffeinet vara det som gör att man orkar det där lilla sista.

Koffeinet ger effekt och påverkar fysiologiska processer i kroppen på flera sätt. Ett är genom att binda sig till adenosin-repceptorer. Adenosin utsöndras under hela dagen och efter hårt arbete . Det har en dämpande, tröttande effekt på oss som till slut gör att vi somnar. När koffeinet binder sig till och tar plats på adenosin-receptorn gör det att effekterna av adenosinet minskar. Så länge det finns koffein i kroppen kommer tröttheten att motverkas.

Koffeinet påverkar också det centrala nervsystemet och ger effekt på viljan och drivet att fortsätta med träningen, muskelns kapacitet att kontrahera sig och skapa kraft samt  minskad signalering av smärta och trötthet från muskeln till hjärnan. Koffeinet har en dämpande effekt som gör att vi inte märker av att arbetet är så jobbigt som det egentligen är.

Koffein kan intas i from av kapslar eller tabletter men nu också i form av tuggummi.

Absorptionen är jämförbar mellan tabletter och tuggummi men hastigheten för absorptionen är signifikant högre för tuggummi. Att det går snabbt beror på att koffeinet tas upp direkt till blodsystemet genom slemhinnan i  munnen. På detta sätt kan man också undvika påverkan på mag- och tarmkanal av koffeinet.

Den optimala dosen som föreslås är 3 mg*kg-1. Vid högre doser kan man få sidoeffekter som nervositet, ökad hjärtfrekvens och påverkan på mag- och tarmkanal vilket inte är önskvärt i tävlingssammanhang. Eftersom man får snabb effekt av tuggummit är ett optimalt intag mot slutet av tävlingen där idrottaren behöver lite extra gas på vägen in i mål.

FAKTA
Koffeinet har en halveringstid på 3.5-5 timmar dvs efter denna tid finns fortfarande hälften av den dos koffein vi intagit kvar i kroppen

Normalt tar det cirka en timma innan man uppnår optimal effekt av det koffein man intagit

ELITREHAB KOMMENTERAR
Som bekant jobbar vi med att förebygga skador och se till att man lyssnar på kroppens signaler om trötthet och smärta. Men vi jobbar också i en vardag med personer som tränar och tävlar på hög nivå och tycker det är viktigt att följa med i forskning och utveckling på området. Som i all preparatanvändning är det viktigt att inte använda det slentrianmässigt utan när det verkligen behövs. Vid tävling är det prestation som gäller och att lyssna på kroppen förutsätter vi att man gör innan och efteråt för att nå hela vägen in i mål utan att skada sig.

REFERENS
Koffeintugg. Litens V. Idrott och Kunskap 2018; 5: 50-51.