Fortsätt träna styrketräning!

april 2, 2020

I GP 31/3 kan man läsa om en dramatisk minskning av träning i samband med Coronvirusets utbrott. Folkhälsoforskare Örjan Ekblom på GIH pratar om att miljontals människor har förändrat sina motionsrutiner. På bild i repotaget är flera av våra härliga Solvikingkunder i full löparfart…uppenbarligen några av dem som inte ändrat sina träningsrutiner.


Det är klart att rutinerna i vardagen ruckas när en pandemi slår så hårt som Coronan gjort. Man får andra prioriteringar. Och när lopp ställs in, tävlingar man laddat för inte längre finns med som målsättning och gymmet stänger så är det ju inte konstigt att man tappar fotfästet. Åtminstone för en stund. Man behöver tänka efter, sätta ett nytt fokus och sedan komma in i matchen igen med en ny strategi. Att springa och cykla är ju inga konstigheter. Det går ju fortfarande utmärkt. Och sedan i fredags uppmanar Svenska Friidrottsförbundet på motionsappen RaceOnes initiativ alla inställda motionstävlingar att övergå till virtuella lopp. I praktiken innebär det en möjlighet för löparen att under en tidsbegränsad period springa den tänkta distansen, ladda upp ett bevis och exempelvis få medalj.

Det är det där med styrketräningen som kan bli lite trixigt…om gymmet håller stängt eller man inte vill gå in på gymmet. Enligt Folkhälsomyndigheten kan gymmen fortsätta att hålla öppet och man kan fortsätta att träna på gym om man är extra noga med handhygien, undviker att stå nära någon och kanske byter om och duschar hemma.

Styrketräningen är en viktig del av träningen för att hålla för det man vill göra. Det är inte bara musklerna som blir starka utan senorna, brosket och skelettet. Man håller bättre helt enkelt. Man får också en bättre arbetsekonomi och kan som uthållighetsidrottare prestera mer på samma upplevda ansträngningsnivå.

Därför uppmanar vi dig att inte tappa din styrketräning. Behöver du lösa ett nytt sätt att träna hjälper vi dig. Hur kan du träna hemma, utomhus, på gymmet, vad behöver du för redskap och hur kan du lägga upp det på ett bra sätt?

Följ våra sociala media för tips och inspiration.