Skaderisk för löpare – latest news!

november 20, 2020

Visst undrar man ibland när man är ute och springer och den där hälsenan gör ont igen vad det är som är fel? Har jag sprungit för mycket, missat något i mitt träningsupplägg eller har jag fel skor?

Innovation och nytänk i analys av rörelser och biomekanik. Där har vi göteborgsföretaget Qualisys som Elitrehab sedan många år har ett utvecklande och nära samarbete med. I torsdags bjöd de in till användarmöte för samarbetspartners från Norden och Europa. Nya lösningar för rörelseanalyser och för att få idrottare att röra sig på ett sätt som förebygger skador och ökar prestationsförmågan presenterades.

Från Idrottshögskolan i Göteborg gav professor Stefan Grau en föreläsning om det senaste från deras forskning kring löpning och skador, riskfaktorer för överbelastning och nästa steg med att hitta skadeförebyggande strategier.

För att hitta faktorer som bidrar till överbelastningsskador är det många delar att väga in, sömn, kost, val av skor, träningsfrekvens, ålder, kroppsvikt osv. Men så här långt är det några riskfaktorer som Stefan säger framkommit som mer tydliga:

– Snabbt ökad träningsbelastning – om man stegrar löpbelastningen (fart, distans, frekvens) med mer än 10% per vecka

– Nedsatt kraft i framsida lår

– Nedsatt kraft i ländryggen

– Ökad pronation i landningen

Stefan berättar också att man sett att skadeincidencen inom löpning idag är lika hög som för 30 år sedan. Det verkar med andra ord finnas att göra, både som fysioterapeut och forskare ett tag till.

På idrottshögskolan använder man sig i forskningen av Qualisys 3D Motion Capture System för att kunna analysera löpsteget i relation till skadeincidens. Samma system hittar du nu mer i vår testverksamhet på SportsLab där vi använder det för att hitta parametrar som kan hålla prestationsutvecklingen tillbaka och öka risken för överbelastning hos uthållighetsidrottare.

Tack Qualisys för en inspirerande dag!