Är stretching lösningen?

juni 16, 2021

Om man får en stel muskel är oftast första tanken – jag måste stretcha!

Måste man det? Är det lösningen på ”stel/spänd”muskulatur?

När vi träffar någon som har besvär med spänd, ömmande muskulatur gör vi alltid en noggrann undersökning och lyssnar på bakgrunden med hur mycket man tränat, på vilket sätt, med vilken utrustning osv. På så sätt kommer vi fram till vad som troligast orsakar spänningen och hur vi skall komma till rätta med den – det är inte alltid genom stretching.

Det finns många olika orsaker till att en muskel kan kännas stel/spänd.

1. ”Too much too soon” –  man går ut och springer en längre sträcka, fortare än man brukar, i ett par skor med en drop man inte är van vid. Då kommer garanterat musklerna reagera efteråt eftersom man belastat dem med mer än vad man brukar. Då kan det vara skönt att stretcha och göra någon cirkulationsträning för att öka genomblödningen och påskynda återhämtningen.

2. Retad nerv – om en nerv utsätts för mer tryck/drag än den skall kan effekten bli att man får en ökad spänning i muskulaturen. Om man då stretchar kan det kortvarigt kännas bättre men man får ingen effekt långsiktigt. Ibland kan det till och med bli värre med ökad spänning och ömhet av stretching. Här bör man istället leta efter vad som irriterar nerven och sedan komplettera med lämplig övning som kan öka nervens mobilitet.

3. ”Rätt muskel på rätt plats” – Olika muskler i kroppen är tänkta för olika saker. En del skall fungera mer stabiliserande, andra är till för att skapa kraft och fart. Vissa muskler (tex sätesmusklen) är tänkta att ta huvudansvaret för en rörelse (sträcka på benet) och andra muskler, (Hamstrings och rygg) skall hjälpa till.

Om rekryteringen med ”rätt muskel på rätt plats” inte funkar kan hjälpmusklerna gå in och ta över huvudmusklens arbete. De är inte tänkta för uppgiften på samma sätt och blir då överbelastade, ömmande, spända. Här hjälper det inte heller med stretching. Här måste man istället arbeta med att koppla på rätt muskel och få in den i rörelsekedjan igen.

Vet du varför dina muskler känns spända och ömmande? Om inte, kom in till oss så hjälper vi dig ta reda på det och hur du skall bli av med det.

Boka tid via vår hemsida, maila oss (info@elitrehab.com) eller ring Fysikens reception (031-106950, 031-106950) !

Välkommen!