Gott Nytt Träningsår!

januari 2, 2021

2021…Det blir ett skadefritt träningsår, eller?

Har du varit skadad under 2020? Då vet du hur det är…

– man tappar sin prestationsförmåga och träningskapacitet ganska snabbt.

– man förlorar muskelmassa, kondition och behöver träna på en lägre nivå än vad man är van vid för att inte förvärra skadan.

– man kanske inte kan hänga med sina träningsvänner och klubbkompisar på samma sätt som man vill och istället för att vara ute på cykeln i skogen eller på landsvägen sitter man på en motionscykel hos fysion med restriktion max 10 minuter på 70% av max….

Tro oss, vi vill se dig så lite som möjligt hos oss och helst bara ge korta inspel på vägen mot att du kan träna som du vill. Därför, för dig som inte redan tänkt till kring träningsår 2021 vill vi ge några tips på vägen.

3 TIPS

1. Om du har en känning, gå inte och dra på den utan kolla upp den så snabbt du kan. Kroppen signalerar inte i onödan och är den överbelastad säger den oftast ifrån.

2. Var medveten om hur kroppen blir överbelastad

– Du tränar tyngre än vad kroppen har kapacitet för – är du tillräckligt stark, rörlig, har tillräcklig balans och rörelsekontroll för det du vill göra eller ligger du hela tiden på gränsen för vad kroppen egentligen tål?

– Du har en teknik som gör att du överbelastar dig.

– Du tränar ensidigt på samma saker – det ger inte samma dynamik och potential i kroppen, inte samma allsidighet och möjlighet att klara diverse utmaningar.

– Du sover inte tillräckligt, äter för lite eller ensidigt och/eller har för otillräcklig återhämtning mellan träningspassen.

3. Var medveten om dina ”svaga länkar” och gör något åt dem!

– Vet du med dig att du är stel i baksida lår, svag i höger ben, har en svajig balans eller en svag rygg – ta tag i det. Ju högre uppsatta mål desto mer kommer dessa faktorer att hålla dig tillbaka.

3 RÅD

1. Testa din idrottsspecifika teknik och dina fysiska förutsättningar för det du vill göra, din styrka, rörlighet, core, spänst…

2. Lägg inte upp ett program själv utan se till att ha ett program som är baserat på testresultat så att du verkligen tränar på det du behöver.

Effektiv träningstid=färre träningstimmar=mer tid för återhämtning.

3. Ta hjälp av en coach eller fysio att planera din träning och dina mål för 2021.

Börja ditt träningsår i god tid. Boka in dig och testa dig så du kan köra igång med ett bra uppbyggande träningsprogram och en hållbar löp-/cykelteknik från början.

På vår nystartade verksamhet sportslab.se hjälper vi dig med tester och träningsupplägg. På elitrehab.com får du hjälp när du är skadad.

Vi önskar dig en bra start på träningsåret 2021!