Vila är väldigt sällan lösningen på det som gör ont

maj 23, 2021

De flesta typer av besvär blir inte bättre av att bara vila. När det rör sig om skador som inte är orsakade av en olycka som tex att man stukat foten, ådragit sig en korsbandsskada från en skidolycka eller nyckelbensfraktur från cykelvurpa, utan det rör sig om sådana skador som vi kallar för överbelastningsbesvär, behöver man se över vad det är som lett till överbelastningen.

Vad är det som fått bägaren att rinna över?

Det kan vara att man suttit många timmar i en inte helt optimal position och arbetat och fått ont i axlarna. Då behöver man få hjälp att släppa på muskelspänningen, att anpassa sin arbetsställning och kanske få tips på pausrörelser man kan göra när det blir långa arbetspass. Det kan också vara att man stegrat löpträningen för fort, kanske att man köpt nya skor eller börjat med ett nytt löpsteg som man behöver vänja kroppen successivt vid. Då kan man behöva hjälp och feedback på om man kanske behöver träna upp något som saknas för att kunna springa som man vill eller bara få struktur på löpdistansen och hur man skall stegra upp mot sitt mål. Många gånger träffar vi personer som har haft återkommande besvär under flera års tid. Man har den där ryggen eller den där foten som återkommer när man kanske som till sommaren börjar leva mer aktivt eller träna mer intensivt.

Det är jättebra att ta tag i och gå till botten med sina besvär och få hjälp med en anpassad form av träning och ett träningsprogram som kan hjälpa till att stärka upp det i kroppen som inte håller för belastning. Det är i nio fall av tio vägen tillbaka till att kunna göra det man vill utan att ha ont. Vila gör i nästan alla fall att kroppen hamnar i ett sämre utgångsläge både beträffande kondition och hållfastheten på vävnaderna. Där vill vi inte vara.

Nedräkningen mot sommaren har börjat….mitt i ösregnet och kylan. Ta tag i dina besvär nu innan allt det där kommer som du vill göra!

www.elitrehab.com

Johan och Charlie hittar du på Kaserntorget. Sara, Jakob, Mikael, Madeleine, Wenche och Marie på Gibraltargatan.

Välkommen till oss!