Vatten och salt – livsviktigt!

maj 16, 2013

Vatten och salt finns det gott om på västkusten! Och det är tur, för med helgens utsikter kan det komma att behövas…iallfall om du tänker att du skall springa 21 km.

Enligt väderprognosen för lördag kommer det att bli strålande sol, dock stundtals gömd bakom moln, med en temperaturen vid lunch på runt 24 grader. När temperaturen går över 23 grader ökar risken för att bli uttorkad i samband med längre fysiskt arbete. Med för lite vätska i kroppen kommer inte bara prestationsförmågan att minska, risken ökar också för att kroppen skall må riktigt dåligt. Frågan är då, hur mycket skall man dricka och vad?
Tävlingsläkare Claes Mangelus tipsar på Göteborgsvavets hemsida om att man bör dricka en mugg var tjogonde minut om det är varmt. Fyll på med 1-2 muggar några timmar innan loppet börjar och sedan ytterligare 1-2 muggar fram tilll start. Det blir dock inte bättre av att du dricker mer än så, om du inte är törstig naturligtvis. Att dricka för mycket vatten ökar risken för övervätskning och även det kan medföra livshotande tillstånd. Så lagom mycket är bäst.

Fördelarna med att välja sportdryck är att man får i sig salt som är livsnödvändigt för kroppen och som behöver tillföras när man svettas mycket. Är man inte van att dricka sportdryck kan man istället dricka vatten och komplettera med salt. Ät t.ex. några salta pinnar innan loppet och ha med portionspåsar salt (från t.ex. McDonalds) som du intar sista fjädedelen av loppet. För att undvika att blir uttorkad bör du undvika alkohol dagarna innan loppet samt att äta antiinflammatorisk medicin som t.e.x Voltaren och Ipren

Går det så långt att du känner dig dålig eller får symtom på uttorkning som t. ex. upphörd svettning med kall hud, tungt att andas, illamående, kräkningar eller obehagskänsla/smärtor i bröstet så bryt omedelbart! Om du inte blir bättre på 5-10 minuter, sök vård!

Läs mer på www.goteborgsvarvet.se