Visste du att det är Göteborg marathon i helgen?

oktober 9, 2013

I helgen anordnas Göteborg marathon för 40:e gången i rad. Det är löparklubben Solvikingarna som står för arrangemanget som nu har över 800 anmälda.

Intresset att vara med i löptävlingar ökar. Inte bara i Sverige utan runt om i världen. 2011 rapporterade USA 80% fler löpare som var med och genomförde ett marathon. 2013 kom det in 28 000 fler anmälningar till Lidingöloppet, Göteborgsvarvet och Stockholm Marathon jämfört med 2008. Detta innebär naturligtvis en positiv effekt på folkhälsan, att fler och fler vill börja löpträna. Men myntets baksida är risken att råka ut för en skada. Skadeincidensen i löpning är mellan 2,5-59 skador/1000 träningstimmar. Detta kan jämföras med fotbollen där man har 3-7 skador/1000 träningstimmar,och 20,6-28,1 skador/1000 matchtimmar. I basket är skadeincidensen 3.0/1000 speltimmar och i volleyboll 1.6-3.8/1000 speltimmar. Risken att råka ut för en skada i löpning är med andra ord relativt hög. Lyckligtvis får dock skadorna inom löpning sällan några direkt allvarliga konsekvenser även om det naturligtvis inte är av godo att ha en öm hälsena eller ett smärtande knä.

Ny forskning (2013) från vårt grannland Danmark har tittat på sambandet mellan löpning och skador och sett att risken att skada sig ökar om:

  • Man under förberedelserna inför ett marathon tränar mindre än 30 km/vecka
  • Om man ökar sin träningsvolym till mer än 64 km/vecka
  • Om man har en tidigare skada
  • Om man ökar sin träningsvolym plötsligt ökar risken att råka ut för löparknä, patellofemoralt smärtsyndrom och hopparknä
  • Om man ökar sin träningsintensitet (springer fortare) plötsligt ökar risken för hälsenebesvär, bristning i vadmuskeln och hälsporre

Man ser ingen skillnad mellan könen att råka ut för en löpningsrelaterad skada. Däremot drabbas män och kvinnor av olika typer av skador. Män har mer vad- och hamstringsskador medan kvinnor har en större andel höftproblem

2013 i augusti presenterades forskning från USA om löpning, skador och barfota-skor i den välrenommerade tidsskriften Sports Med. Studien är en review av litteraturen kring barfota-löpning. Här framkom att man inte kan förebygga skador genom att springa barfota (i barfotaskor). Även om vissa personer kan ha fördel av att springa i barfotaskor kan löpsteg och individuella avvikelse i biomekanik direkt öka risken för skador av att springa i barfotaskor.

Vi på Elitrehab önskar alla löpare lycka till inför lördagens event och hoppas att ni kommer hela vägen ut till Amundön och hem igen. Har ni tränat mer än 30 km löpning/vecka, inte ökat volym eller intensitet av löpningen plötsligt, inte har några tidigare skador eller tänker springa barfota är chansen stor att det kommer gå fantastiskt bra…

http://www.solvikingarna.se/Tavlingar/GoteborgMarathon/

Referenser:
Murphy K, Curry EJ, Matzkin EG. Barefoot running: Does it prevent injuries? Sports Med Aug 30 2013
Oestergaard Nielsen R, Aagaard Nohr E, Rasmussen S, Sorensen H. Classifying running-related injuries based upon etiology, with emphasis on volume and pace. IJSPT, Vol 8, Nr 2 2013.
Haugaard Rasmussen C, Oestergaard Nielsen R, Serup Juul M, Rasmussen S. Weekly running volume and risk of running-related injuries among marathon runners. IJSPT Vol 8, Nr 2 2013.