Vi önskar er alla en skadefri träningsuppstart på 2014

januari 9, 2014

Nu lämnar vi julskinkan och sillinläggningarna bakom oss och ett spännande träningsår, 2014 går oss till mötes. . I all media kan vi läsa om hur vi bäst skall träna och gå ned i vikt för att komma i form inför stundande baddräktssäsong. Intressant. Att det är likadant varje år…Trots att svenskens parad-ord är ”lagom” verkar vi tappa bort det någonstans på julbordet och istället för att äta just lagom lägger man på tallriken tills man är så mätt att man varken kan äta mer eller orkar röra på sig. För att sedan i januari knappt äta någonting alls och träna väldigt intensivt.

Och det är just den intensiva träningen som genomgående marknadsförs just nu och som det talas mycket om med bland annat Tabata, (se tidigare blogg-inlägg 2013-09-13) Cross-fit och olika gruppträningspass med högintesniva intervaller. Det man är ute efter är att få så mycket träningseffekt som möjligt på så kort tid som möjligt. Och visst har flera studier visat att man kan få väldigt bra resultat av att träna hårt och kort, bland annat på kondition och kroppssammansättning. Myntets baksida är dock att man behöver ha en viss förträning för att kunna belasta kroppen max utan att öka risken kraftigt för att skada sig. Därför vill vi rekommendera dig som vill pröva på ett Cross-fit pass eller komma igång med sprint-intervaller att ha en föregående träningsperiod där du jobbar med att förbereda kroppen med styrketräning och teknikträning för att få ut mer av din träning och skada dig mindre.

Lycka till med din träningsuppstart 2014!

Läs mer om intervallträning: 

Intervallguiden Marcus Nilsson www.bokus.com

Läs nästa blogg-inlägg om en annan fortfarande populär träningsform